Main content

Inhoud

Animal Rights roept op om te stoppen met het inzetten van honden en paarden

Nieuws: 2 april 2021
Animal Rights

Bij de uit de hand gelopen 1-aprilgrap gisteren in Brussel zijn tientallen mensen gewond geraakt, onder wie 26 politieagenten. Ook zeven politiepaarden raakten gewond. Ook bij onze Zuiderburen zagen we dat bij rellen rondom de coronamaatregelen, een vuurwerkverbod en de boerenprotesten paarden en honden door relschoppers werden belaagd en verwond.

“Terwijl men in het verleden in ieder geval nog respect voor politiehonden en -paarden leek op te kunnen brengen, zien we bij de recente rellen rondom de corona maatregelen of het vuurwerkverbod dat grof geweld direct tegen de dieren gericht wordt,” zegt woordvoerder Rowena Vanroy. “Politiepersoneel kiest voor dit beroep en accepteert dus in dergelijke situaties terecht te kunnen komen, maar de honden en paarden hebben geen keuze.”

“De dieren lopen gevaar in situaties van bijvoorbeeld zwaar vuurwerk, wapenstokken of projectielen,” voegt Vanroy hier aan toe. ”De ruiterij is uit de moderne legers verdwenen. Het is tijd dat dieren ook bij de politie vervangen worden door gemotoriseerde vervoersmiddelen en innovatieve technologieën.”

Misstanden bij training
In Nederland bleek bovendien uit onderzoeken door TV-programma’s Zembla, Rambam en Undercover in Nederland dat de honden die de politie afneemt, door middel van mishandeling getraind worden.

Gevaar voor burgers
Op beelden die rondgaan op sociale media is te zien hoe een persoon langs achteren omver gelopen wordt door een agent te paard. Een Nederlands onderzoek naar het gebruik van geweld door de politie laat zien dat in 40% van de gevallen waarbij een diensthond werd ingezet, dit leidde tot letsel bij een burger. Dat percentage ligt veel hoger dan bij fysiek geweld door agenten, of bij het gebruik van pepperspray en wapenstok. Het rapport concludeert dan ook: “De inzet van een diensthond resulteert relatief vaak in letsel bij burgers.”

Animal Rights
Dit is voor de dierenrechtenorganisatie ook een principiële zaak. “Dit zijn conflicten tussen mensen, die door mensen opgelost moeten worden,” zegt Vanroy. “De honden en paarden hebben hier niks mee te maken en kunnen alleen maar verliezen, bijvoorbeeld hun gezondheid of zelfs hun leven.”