Main content

Inhoud

Belgische jagers doden leeuwen in gevangenschap

Nieuws: 18 februari 2020
Jacht

Uit onderzoek van Animal Rights blijkt dat Belgische jagers steeds vaker naar Zuid-Afrika vliegen om leeuwen in gevangenschap neer te schieten. “Canned hunting”, het doden van leeuwen in omheinde gebieden, is daar een groeiend fenomeen. Trofeejagers nemen na afloop foto’s met de dode lichamen of nemen onderdelen ervan mee naar huis als gruwelijk souvenir.

Rowena Vanroy, Animal Rights: “De leeuwen worden gekweekt in fokkerijen en uitgezet in een omheind gebied waaruit ze niet kunnen ontsnappen. Ze hebben geen enkel verweer tegen de trofeejagers.”

Lees ook: vijf argumenten tegen de trofeejacht.

Eerst knuffelen, dan afschieten in Zuid-Afrika

In het wild zijn ongeveer 20.000 leeuwen over en hun aantallen nemen af.1 In Zuid-Afrika leven ongeveer 3.000 wilde leeuwen en daarnaast nog zo’n 12.000 leeuwen in gevangenschap.2 Sinds 2019 worden leeuwen en andere dieren, zoals cheeta’s en neushoorns er bovendien beschouwd als vee.3

Dieren leven vaak in erbarmelijke omstandigheden, in kleine, vieze batterijkooien.4 Op jonge leeftijd worden welpen van hun moeders weggehaald en met de fles gevoed om hen aan mensen te laten wennen. Toeristen kunnen tegen betaling knuffelen met jonge leeuwen en zich met hen laten fotograferen. Wanneer ze daarvoor te gevaarlijk zijn, worden sommige, vooral mannelijke, dieren uitgezet in een omheind gebied om door trofeejagers te worden afgeschoten. 5 Hun beenderen hebben waarde voor de aziatische markt, waar ze erg gewild zijn voor het gebruik in traditionele geneeskunde.

“Wilde dieren horen thuis in de natuur en niet in kooien of dood aan de muur van een zieke trofeejager”

Rowena Vanroy, campagnecoördinator

Canned hunting is een groeiende economie

Jagen op leeuwen in gevangenschap was tien jaar geleden nog uitzonderlijk. De laatste vijf jaar neemt het aantal ingevoerde trofeeën van leeuwen in gevangenschap echter toe. In 2015 werden er 6 trofeeën ingevoerd in België, in 2018 waren het er 15 en in 2019 maar liefst 67.1 Het gaat om schedels, beenderen, huiden, klauwen of zelfs volledige lichamen. Een trofeejager betaalt in Zuid-Afrika tussen de 11.000 en 50.000 euro om gefokte leeuwen af te slachten.2 Leeuwinnen kosten het minst en zijn ook minder gewild. Trofeejagers hebben het vooral op de grootste mannetjes met de mooiste manen gemunt, omdat die de mooiste trofeeën maken.

Vanroy: “Canned hunts zijn de budgetversie van slachtsafari’s op wilde leeuwen. Het kost minder en is minder gedoe met vergunningen. Je hoeft er zelfs niet goed voor te kunnen jagen, want de leeuwen kunnen toch geen kant op.”


  1. Officiële cijfers uit de Belgische CITES-databank. 

  2. Lord Ashcroft Wildlife. The whole story about lion farming. 

Achterpoortje in de wetgeving

CITES, is het verdrag dat ervoor moet zorgen dat wilde dieren worden beschermd tegen de gevolgen van internationale handel. Het verdrag kijkt echter alleen naar het voortbestaan van de soort, maar houdt geen rekening met de rechten van individuele dieren. Trofeejacht wordt niet aangemerkt als commerciële handel daarom wordt er voor jachttrofeeën een uitzondering gemaakt.1 Bovendien legt het canned hunting niet aan banden omdat het zogenaamd geen impact heeft op het voortbestaan van de soort in het wild.2

Petitie stop de trofeejacht

Dieren afschieten voor de sport is volgens Animal Rights altijd onacceptabel, maar dieren afhankelijk maken van mensen, opsluiten en dan afschieten is gewoon barbaars. Vanroy: “Canned hunting is zoals dieren afschieten in een dierentuin. Wij willen een import- en exportverbod voor alle jachttrofeeën. Ook moet de regering internationaal pleiten voor een verbod op canned hunting en trofeejacht in het algemeen.”

Hier vind je de petitie van Animal Rights. Deze is inmiddels 13.000 keer ondertekend.

Stop de trofeejacht nu Teken de petitie! Jacht

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer