Main content

Inhoud

Jagende kinderen - jong geleerd is oud gedaan

Blog: 14 november 2020
Jacht

BLOG - Rowena Vanroy. Hubertus Vereniging Vlaanderen pakte laatst uit met foto’s van kinderen die al op jonge leeftijd worden geïntroduceerd tot de jacht. Jagers zonden de mooiste foto’s in van hun kinderen, gewoon in de natuur, maar ook met dode dieren en wapens. Dit alles onder het motto “jong geleerd, is oud gedaan”. Maar wat leren ze hier dan precies? Dat het normaal is om dieren het leven te ontnemen.

We zijn een dierenrechtenorganisatie, dus laten we het gebruik van wapens door jonge kinderen even buiten beschouwing laten. In België mogen trouwens enkel meerderjarigen wapens hanteren. Voor ons is uiteraard de trivialisering van dierenleed het belangrijkste. Animal Rights is van mening dat dieren doden geen normale hobby is, niet voor jong en niet voor oud.

Veel kinderen zijn uit zichzelf nieuwsgierig naar de natuur en dieren. Dieren doden komt niet natuurlijk en dode dieren zien, is voor de meeste kinderen zelfs een traumatiserende ervaring. Door kinderen wijs te maken dat het perfect normaal is om dieren te doden en dat hun verdriet of afschuw onterecht is, leer je hen af om empathisch te zijn naar het lijden van andere levende wezens toe.

Hoe kunnen we kinderen aan de ene kant leren liefdevol omgaan met honden en katten en anderzijds het mishandelen en doden van bepaalde dieren aanmoedigen?

Bovendien leven we in een tijd waarin de natuur en wilde dieren het enorm moeilijk hebben door toedoen van de mens. Niet alleen jacht, maar de alomtegenwoordigheid van de mens, het opofferen van natuur aan industrie en woonwijken, het gebruik van pesticiden en als kers op de taart de klimaatverandering. Het is totaal ongepast om kinderen nu nog een antropocentrisch wereldbeeld bij te brengen waarin dieren en de natuur in het algemeen er zijn in dienst van de mens. Of we nu willen of niet, de mens zal zijn eigen belangen moeten afstemmen op die van de natuur en de wilde dieren daarin. Zo niet, zal er weinig van overblijven voor de komende generaties.

We moeten kinderen leren hoe dieren te beschermen, niet hoe ze te doden. Voor de dieren, onszelf en de planeet.