Main content

Inhoud

Kalverslachter VanDrie in België voor de rechter vanwege Animal Rights undercoverbeelden

Nieuws: 6 maart 2023
Slacht

De juridische raderen in Vlaanderen draaien traag, maar op dinsdag 7 maart 2023, om 10.30 uur, in zittingszaal 7 van de correctionele rechtbank van Hasselt, vindt eindelijk de inleidingszitting plaats van de strafzaak tegen kalverslachter VanDrie.

De pleitdatum werd vastgelegd op dinsdag 5 september 2023 om 9 uur.

In december 2018 bracht Animal Rights beelden van misselijkmakende, illegale mishandelingen in het Hasseltse slachthuis VanDrie aan het licht.

Lees ook: Animal Rights sleept Hasselts horrorslachthuis Van Drie voor de rechter

De feiten

In de beelden is te zien hoe kalveren routinematig worden bewerkt met een elektrische veedrijver: op het hoofd, het lichaam en tegen de anus. Dieren worden natgespoten om de intensiteit van de schok te vergroten en zelfs met de veedrijver bewerkt als ze onmogelijk vooruit kunnen bewegen. Daarnaast worden dieren met drijfstokken in het gezicht geslagen en in de anus gepord. Onwillige kalveren worden gewelddadig aan hun oren en hun staart getrokken, en ze worden geschopt. Zich verzettende runderen worden mishandeld met het pneumatische penschiettoestel. Het toestel wordt regelmatig verkeerd geplaatst, zodat de dieren ‘enkel’ verwond worden wat herhaald schieten noodzakelijk maakt voor bedwelming. De overduidelijke angst, paniek en stress van de kalveren is in de ogen van de dieren af te lezen in hun pogingen tot verzet.

Het slachthuis sloot korte tijd de deuren terwijl een onderzoek naar de misstanden liep. Animal Rights legde via haar advocaat een strafklacht neer lastens VanDrie en de onbekende, directe daders van de dierenmishandeling.

VanDrie Group

Het Hasseltse slachthuis was onderdeel van de Nederlandse VanDrie Group, de grootste kalverslachter ter wereld. De familie Van Drie heeft volgens Quote een geschat vermogen van €1,3 miljard. Tijdens corona jaar 2021 boekte het bedrijf over de rug van de kalfjes een recordomzet van €2,75 miljard met een winst van €103 miljoen.

Animal Rights eiste dat de dierenmishandelaars gestraft zouden worden en het slachthuis gesloten. Dat laatste werd reeds bereikt: De milieuvergunning van het Hasseltse slachthuis was slechts geldig tot 2020 en het sloot daarna de deuren.

Begin van het proces

Het gaat aanstaande dinsdag om een zogenaamde agendazitting. Dit wil zeggen dat de voorzitter van de rechtbank zal bepalen wanneer de zaak gepleit wordt. In de tussentijd worden er conclusies uitgewisseld tussen de verschillende partijen: Animal Rights als burgerlijke partij, beklaagde VanDrie en tenslotte het Vlaamse Openbaar Ministerie.

SLUIT DE SLACHTHUIZEN Teken nu de petitie Slacht

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer