Main content

Inhoud

Leeuw Cecil 5 jaar geleden gedood door trofeejager

Nieuws: 2 juli 2020
Jacht

Op donderdag 2 juli is het vijf jaar geleden dat Cecil de leeuw werd gedood door de Amerikaanse trofeejager Robert Palmer in Zimbabwe. Cecil werd met pijl en boog verwond door Palmer en leed nog urenlang voordat hij door een professionele jager werd afgemaakt en onthoofd. Sindsdien zijn er 6.000 leeuwen door jagers gedood.

Rowena Vanroy, Animal Rights: “Vijf jaar later is er nog niets veranderd, trofeejagers kunnen nog altijd even makkelijk dieren gaan afmaken, villen en hun hoofden en poten afhakken als trofee.”

Lees ook: Belgische jagers schieten leeuwen in gevangenschap.

Nieuw boek: “Killing game: The Extinction Industry”

Een nieuw boek geschreven door journalist en milieubeschermer Eduardo Gonçalves toont aan hoe de trofeejacht leeuwen, olifanten en ijsberen aan een sneltempo helpt uitsterven. Volgens het boek “KILLING GAME: The Extinction Industry”, dat op 2 juli uitkomt, zijn er sinds Cecil wereldwijd 6000 leeuwen gedood. Twee derde daarvan door Europese trofeejagers. Belgen importeerden sinds 2015 135 jachttrofeeën van leeuwen.

Eduardo Gonçalves: “Het aantal leeuwen is schrikbarend afgenomen. Er zouden er nog zo’n 20.000, misschien zelfs maar 13.000 over zijn in het wild. Trofeejagers hebben in het laatste decennium alleen al 10.000 leeuwen geschoten. Omdat de genetische diversiteit zodanig is afgenomen, is het genoeg om 5% van deze leeuwen te doden om hun soort te doen uitsterven. Dit zou de eerste keer zijn sinds de sabeltandtijger dat een katachtige uitsterft!”

Jane Goodall, die het voorwoord schreef voor het boek: “We zitten middenin de zesde massa-extinctie op planeet Aarde. Desondanks worden sommige van de meest bedreigde dieren nog steeds vervolgd door trofeejagers. “Killing Game” levert overtuigend bewijs dat als we bedreigde soorten willen beschermen, de tijd van de “rijke blanke jager” voorbij moet zijn.”

Dit zou de eerste keer zijn sinds de sabeltandtijger dat een katachtige uitsterft!

Eduardo Gonçalves

Olifanten en ijsberen ondergaan hetzelfde lot

Leeuwen, ijsberen en olifanten kunnen de volgende worden in de lange lijst van diersoorten die trofeejagers hebben doen uitsterven. Van de 10 miljoen Afrikaanse olifanten die er een eeuw geleden waren, zijn er nu nog maar een 500.000 over. Jaarlijks worden er meer olifanten gedood, dan er geboren worden. Interne gegevens uit de industrie tonen aan dat olifanten een soort van “artificiële selectie” ondergaan waardoor ze sneller kunnen uitsterven.

Gonçalves: “Trofeejagers schieten met opzet de grootste dieren om het recordboek van Safari Club International te halen. Daardoor ontstaat “artificiële selectie”. Als gevolg daarvan krijgen Afrikaanse olifanten kortere of zelfs geen slagtanden. Meer olifanten zullen sterven van dorst, omdat ze zonder slagtanden tijdens droge periodes het water onder de droge rivierbeddingen niet kunnen bereiken.”

Ook ijsberen kunnen onder de jachtdruk samen met klimaatverandering bezwijken. Er zouden nog maar een 23.000 ijsberen over zijn in het wild. Toch blijven trofeejagers hen schieten, en zijn er gevallen bekend waarin de penissen en galblazen van door trofeejagers geschoten ijsberen waren verwijderd om te worden gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. Belgische trofeejagers voerden de afgelopen tien jaar 138 trofeeën van ijsberen in!

Vijf jaar later is er nog niets veranderd, trofeejagers kunnen nog altijd even makkelijk dieren gaan afmaken, villen en hun hoofden en poten afhakken als trofee.

Rowena Vanroy, Animal Rights

Animal Rights voert campagne tegen de trofeejacht

In België ijvert Animal Rights voor een verbod op de import van alle jachttrofeeën. In Nederland is er al een dergelijk verbod voor 6 diersoorten, waaronder leeuwen, olifanten en ijsberen. Ter herdenking van de dood van Cecil werden 150 kaartjes verstuurd naar alle parlementsleden. De boodschap is duidelijk STOP DE TROFEEJACHT NU!

Rowena Vanroy, Animal Rights: “Verlies aan biodiversiteit is een van de belangrijkste problemen waar we op dit moment wereldwijd mee te kampen hebben. Toch treuzelen beleidsmakers om trofeejagers die wilde dieren enkel en alleen voor hun plezier en eigen egoïstische belangen afknallen, een halt toe te roepen. Er is echter geen tijd te verliezen!”

De petitie die loopt is intussen 22.000 keer getekend. Bij 30.000 handtekeningen wordt deze overhandigd. Teken de petitie hier.