Main content

Inhoud

Leopoldsburg geeft opdracht om everzwijnen te doden

Nieuws: 5 augustus 2020
Jacht

Leopoldsburg besliste enkele dagen geleden om de jacht op everzwijnen opnieuw te openen. Everzwijnen zorgen de laatste weken immers opnieuw voor overlast, ze omwoelen de militaire parken en woonwijken in de buurt. Daarom moeten ze volgens de gemeente dood.

Rowena Vanroy, Animal Rights: “Wij blijven de rechten van het everzwijn vertegenwoordigen. Het zijn gevoelige, intelligente dieren, die lijden wanneer ze worden bejaagd. Daarom moet de jacht stoppen.”

Lees ook: Everzwijnen in Vlaanderen.

Kansloze jacht

De woordvoerder van de gemeente Leopoldsburg noemt de jacht “pogingen om de populatie in te dijken”.1 Dat is een zeer accurate omschrijving, want meer dan een kansloze poging om zich te verzetten tegen de aanwezigheid van het everzwijn is het inderdaad niet. De jacht heeft tot nu toe geen enkel effect gehad op de populatie everzwijnen en zal dat ook dit keer niet hebben. Tijd dus om het dierenleed te stoppen en te leren leven met de aanwezigheid van wilde dieren.

Rowena Vanroy, Animal Rights: “Wereldwijd verliezen we wilde diersoorten aan een recordtempo, toch zijn er een aantal diersoorten die zich weten aan te passen aan een leven in de nabijheid van de mens. Merels en vossen bijvoorbeeld, maar dus ook everzwijnen. We zouden blij moeten zijn dat sommige dieren toch weten te overleven in de bijna onleefbare wereld die we voor wilde dieren hebben gecreëerd.”

Wij blijven de rechten van het everzwijn vertegenwoordigen. De jacht moet stoppen.

Rowena Vanroy, Animal Rights

Minister Demir wil jachtdruk verhogen

Ook minister Demir is niet van plan de everzwijnen met rust te laten. Ze wil speciale eenheden gaan inzetten om de dieren efficiënter af te maken.1 Hoe die er precies gaan uitzien en over welke bevoegdheden zij zullen beschikken is nog onduidelijk. Over één ding zijn we het echter wel met Demir eens: de drukjachten werken niet. Maar een oorlog tegen het everzwijn, waarbij de Limburgse natuur wordt opgeofferd aan de jacht, is een brug te ver. Inmiddels zijn er al duizenden hectaren natuur jachtgebied geworden zodat er everzwijnen bejaagd kunnen worden. Daardoor staat de deur open om ook andere diersoorten te gaan bejagen.

Everzwijnen beseffen dat ze worden bejaagd en dat hun soortgenoten sterven, dat maakt wat hen wordt aangedaan nog gruwelijker.

Rowena Vanroy, Animal Rights

Treurige winter voor everzwijnen

Dat het opnieuw een treurige herfst en winter wordt voor de everzwijnen staat vast. In heel Limburg zullen everzwijnen opnieuw worden opgejaagd en de dieren die de pech hebben een jager tegen te komen, zullen worden afgeknald. Jaar na jaar neemt het aantal geschoten everzwijnen toe. Vorig jaar waren het er 2174, een pak meer dan in 2018 toen er 1692 doden vielen.1

Rowena Vanroy, Animal Rights: “Everzwijnen leven in familieverbanden die bestaan uit een moederdier met haar biggen en enkele oudere dochters. Het zijn erg sociale dieren en ze herkennen nog steeds familieleden die jaren eerder de groep hebben verlaten. Zij beseffen dat ze worden bejaagd en dat hun soortgenoten sterven, dat maakt wat hen wordt aangedaan nog gruwelijker.”

Red het everzwijn Teken de petitie Jacht

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer