Main content

Inhoud

Nieuw rapport legt afschuwelijke tijgerhandel bloot

Nieuws: 9 mei 2020
Jacht

Een nieuw rapport van de Britse organisatie “Campaign to ban trophy hunting” legt bloot hoe in Zuid-Afrika tijgers in gevangenschap worden gekweekt om ze te laten doden door trofeejagers en hun lichaamsdelen te verhandelen. Vooral op de Chinese markt is er veel vraag naar lichaamsdelen van tijgers voor de traditionele geneeskunde, maar ook Belgen hebben de afgelopen jaren hoofden, huiden en lichamen van tijgers geïmporteerd uit Zuid-Afrika.

Rowena Vanroy, Animal Rights: “De tijgerhandel toont dat de Europese en internationale wetten voor de bescherming van wilde dieren falen. Ethiek wordt terzijde geschoven om geld te verdienen met het leed van wilde dieren.”

Lees hier het volledige rapport: The tiger trade.

Tijgerboerderijen

Het is al langere tijd bekend dat in Zuid-Afrika tienduizenden leeuwen worden gekweekt in zogenaamde “canned hunting”-faciliteiten. Daar komen nu steeds meer grootschalige “tijgerboerderijen” bij. In Zuid-Afrika zouden er 60 van dit soort bedrijven zijn. Tijgers worden er gefokt om met toeristen op de foto te gaan, te worden afgeschoten door trofeejagers of om “tijgerwijn” te maken van hun beenderen die dan in Azië wordt verkocht.

De voorbije 5 jaar werden er wereldwijd 17.000 dode lichamen en lichaamsdelen van tijgers verhandeld. 80% daarvan waren bestemd voor de Chinese markt, maar ook naar België werden er lichaamsdelen van tijgers geïmporteerd.

Wilde tijgers zijn een bedreigde diersoort, er zouden er nog minder dan 4000 van over zijn in het wild.1

“Zuid-Afrika heeft haar uiterste best gedaan om van wilde dieren een handelsproduct te maken. Wat er met tijgers gebeurt is het zoveelste gruwelijke exces van de Zuid-Afrikaanse handel in wilde dieren,” zegt Vanroy.

De tijgerhandel toont dat de Europese en internationale wetten voor de bescherming van wilde dieren falen.

Rowena Vanroy, Animal Rights

Belgische tijgerjagers

In de periode 2012-2016 werden er 19 huiden, 1 schedel, 3 volledige lichamen en dan nog 3 niet nader gespecificeerde trofeeën van tijgers geïmporteerd vanuit Zuid-Afrika naar België.1 Alle dieren waren uiteraard afkomstig uit gevangenschap, aangezien tijgers geen inheemse diersoort zijn in Zuid-Afrika.

Rowena Vanroy, Animal Rights: “Voor de trofeejager maakt het niet uit waar de dieren die hij doodt precies vandaan komen. Hij wil gewoon een dood lichaam van een indrukwekkend dier om te laten opzetten.”

België laat het allemaal toe

België kan wel degelijk iets doen aan de wereldwijde handel in wilde dieren. Door een importverbod op jachttrofeeën op te leggen zullen in ieder geval Belgische jagers minder happig zijn om voor veel geld in het buitenland dieren te gaan schieten. Uiteindelijk is het hen immers allemaal om die trofee te doen. Bovendien kan België zich internationaal sterk maken om de handel in wilde dieren echt aan banden te leggen.

Animal Rights is een petitie gestart om de import van jachttrofeeën te verbieden. Help ons 20.000 handtekeningen te verzamelen door de petitie hier te tekenen.

Stop de trofeejacht nu Teken de petitie! Jacht

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer