Main content

Inhoud

Schokkend: Zaventem spil in proefapenhandel

Nieuws: 23 november 2021
Dier­proeven

Animal Rights heeft bewijzen ontvangen dat een cargovlucht van Volga-Dnepr Airlines maandag in Brussel Zaventem is geland met 356 apen aan boord. De lading apen werd bij aankomst in Zaventem door het Animal Care & Inspection centre geïnspecteerd. Animal Rights onderzoekt samen met de internationale actiegroep Action for Primates verder wat er met de apen is gebeurd. Animal Rights is een brandbrief gestart en plant op zaterdag 11 december een protestmars in Brussel.

Animal Rights campagnecoördinator en toxicologe Jen Hochmuth reageert verontwaardigd: “De apen werden per vijf in piepkleine kratten van amper 50 cm hoog gepropt. 24 uur lang verkeerden de dieren in doodsangst. Ze zaten opgesloten in het vrachtruim te midden van hun uitwerpselen en urine. Sommige van de aapjes waren nog maar baby's! Het is beschamend dat Volga-Dnepr Airlines en het Animal Care & Inspection centre in Zaventem mogelijk medeplichtig zijn aan deze ethisch verwerpelijke industrie.”

356 apen gisteren geland in Brussel Zaventem

Animal Rights heeft bewijsstukken ontvangen dat de Russische luchtmaatschappij Volga Dnepr 356 levende apen heeft vervoerd. Maandagmiddag kwamen ze over 77 transportkratten verdeeld aan in Brussel via vlucht VDA5438 vanuit Ho Chi Minh in Vietnam, en met een tussenstop in Barnaul in Siberië.

Mogelijk moesten de apen over Rusland vliegen omdat Vietnam Airlines al in 2017 gestopt is met het vervoeren van apen die voor de proefdierindustrie bestemd zijn.1 De apen werden met ongeveer 5 individuen in piepkleine kratten (122 cm breedte x 50 cm lengte x 50 cm hoogte) gepropt waarin ze waarschijnlijk niet eens kunnen rechtstaan. “De apen zaten meer dan 24 uur doodsbang opgesloten in het vrachtruim te midden van hun uitwerpselen en urine”, benadrukt Jen Hochmuth.

Sarah Kite, mede-oprichtster van Action for Primates verklaart: “Luchtvaartmaatschappijen, zoals Volga Dnepr, spelen een sleutelrol in de wrede internationale handel in apen voor dierproeven door ze als vracht over de hele wereld te vervoeren. Het trauma en het lijden van deze intelligente en gevoelige wezens is schokkend en het is beschamend dat Europa hierbij betrokken is door duizenden langstaartmakaken te importeren om te worden gebruikt bij experimenten in Europese laboratoria.”

Apenhandel is een harteloze commerce

Uit de documentatie, waarin wordt vermeld dat het individuele gewicht van de apen varieert van 0,8 tot 4.5 kg, blijkt dat het om Java apen gaat en dat sommige van deze apen nog baby's zijn. Vorige week berichtte Action for Primates nog dat Wamos Air 720 apen vanuit Cambodia naar een proefdierlab in de VS op wrede wijze verscheepte. Een deel van deze apen heeft toen de helse tocht blijkbaar niet overleefd.12

Jen Hochmuth: “De apenhandel is meedogenloze en schimmige commerce die geen rekening houdt met de gevoelens en behoeftes van gevoelige wezens. Elk bedrijf of instelling die dit in stand houdt, is medeplichtig aan ontzettend veel dierenleed.”

Wat is de rol van België?

Wat met de dieren is gebeurd na aankomst in Brussel is voorlopig nog onduidelijk. Volgens ons onderzoek is er in België geen instelling met de benodigde infrastructuur of vergunning om 356 apen te huisvesten.

“Vermoedelijk werden de dieren op een andere vlucht geladen of in vrachtwagens gepropt en zo naar hun eindbestemming gebracht: een laboratorium waar zij voor wrede en dodelijke experimenten zullen worden gebruikt en foltering en pijn zullen ondergaan”, aldus Hochmuth.

Animal Rights organiseert protestmars tegen apenhandel voor dierproeven

Animal Rights plant op zaterdag 11 december een protestmars van +/- 5km door de straten van Brussel van 13u tot 15u. Meer details volgen. Hou deze facebookpagina in de gaten.

Hoe kan jij de apen helpen?

  • Teken de brandbrief om een volledig verbod van het transport van proefapen via de luchthaven van Zaventem in te voeren.

  • Kom naar de mars door de straten van Bussel op zaterdag 11 december van 13:00 to 15:00

  • Schrijf een brief naar Volga-Dnepr Airlines om te laten weten dat dit onaanvaardbare wreedheid is. De luchtvaartmaatschappij zou zich moeten aansluiten bij de overgrote meerderheid van luchtmaatschappijen die transporten van primaten bestemd voor laboratoria en laboratoriumleveranciers verbieden. Je kan de luchtvaartmaatschappij e-mailen op Europe.sales@volga-dnepr.com, Americas.sales@volga-dnepr.com, info@volga-dnepr.com, en apac.sales@volga-dnepr.com.

  • Het Animal Care & Inspection centrum, gevestigd in de vrachtzone van Brussels Airport, was verantwoordelijk voor het uitvoeren van de inspectie bij aankomst van de apen in Brussel. Sinds 1 juni 2021 werd Het Animal Care & Inspection centre in gebruik genomen. Je kan hen e-mailen op info@acic.brussels

Gebruik gerust onze voorbeeldbrief, maar denk eraan dat het altijd effectiever is om je eigen woorden te gebruiken.

Voorbeeldbrief

Ik schrijf u om er bij u op aan te dringen om onmiddellijk te stoppen met het vervoeren en afhandelen van zendingen van apen die bestemd zijn voor laboratoria en laboratoriumleveranciers.

Bijna alle grote luchtvaartmaatschappijen in de wereld weigeren deze gevoelige wezens te vervoeren naar laboratoria, waar ze routinematig worden verminkt, vergiftigd, verstoken van voedsel en water, onder dwang vastgebonden in primatenstoelen, besmet met pijnlijke en dodelijke ziekten, psychologisch gekweld en gedood.

Bovendien lijden zij onder de stress van het lange en slopende vervoer in de laadruimten van vliegtuigen en op de rug van vrachtwagens. Om deze redenen weigert bijna elke grote commerciële luchtvaartmaatschappij in de wereld apen te verschepen naar laboratoria of laboratoriumleveranciers.

Het is een schande dat Volga-Dnepr Airlines en het Animal Care & Inspection centre mogelijk deelnemen aan deze ethisch verwerpelijke industrie.

Dank u voor uw aandacht voor deze belangrijke zaak.

Geen transport van proefapen via onze luchthavens Teken NU onze brandbrief Dier­proeven

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer