Main content

Inhoud

Veelgestelde vragen

1. Wat zou jij doen als je een ernstige ziekte krijgt?

Alle reguliere medicijnen die verkrijgbaar zijn, werden ooit op dieren getest. Er is een wettelijke verplichting om de werking en de veiligheid te testen op dieren. Het gaat ons niet zo zeer om dierproeven die in het verleden hebben plaatsgevonden, maar om dierproeven die vandaag plaatsvinden. Wij vinden op ethische gronden dat je andere levende wezens niet bewust ziek mag maken en doden. Wij streven dan ook naar het vervangen van dierproeven door alternatieven.

2. Hoe zit het met dierproeven voor cosmetica?

Het gebruik van dierproeven voor de ontwikkeling van cosmetica is sinds maart 2013 in heel Europa verboden. Het gaat zowel om de ingrediënten als het eindproduct. Door deze belangrijke stap gaan steeds meer landen in de rest van de wereld overstag om dierproeven voor cosmetica te verbieden. Tevens is het verbod een flinke stimulering voor de ontwikkeling van alternatieve testmethoden.

3. Dierproeven worden toch streng gecontroleerd?

Nederlandse dierproefnemers klagen steen en been om de bureaucratie rondom dierproeven. Zij dienen hun onderzoeksplannen in bij een Dierexperimentencommissie (DEC) en vervolgens bij de Centrale Commissie Dierproeven. Maar deze papiermolen zorgt niet voor een strengere afweging om proefdieren daadwerkelijk te beschermen. De DEC´s keuren namelijk vrijwel alle aanvragen goed. Van de 3178 adviezen die door de erkende dierexperimentencommissies in 2013 zijn afgegeven, betrof er slechts één een negatief advies aan de vergunninghouder.

Bovendien worden afwijkingen wel geconstateerd door de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA), maar nooit gesanctioneerd.

Geconstateerde overtredingen:

  • Bij het uitvoeren van de proef conform het goedgekeurde onderzoeksplan bleken 4 vergunninghouders dierproeven deels anders te verrichten dan was beschreven in het onderzoeksplan.

  • Met betrekking tot artikel 12 Wod, nader uitgewerkt in artikel 18 van de Regeling Huisvesting en verzorging proefdieren, constateerden de inspecteurs zes overtredingen. De tekortkomingen betroffen het niet goed bijhouden van het logboek, waardoor het welzijn van de dieren niet kon worden gewaarborgd.

  • Met betrekking tot artikel 12 Wod, nader uitgewerkt in artikel 2.1 van de Regeling huisvesting en verzorging proefdieren, werd bij één vergunninghouder geconstateerd dat de huisvesting langer dan noodzakelijk niet was aangepast aan de behoeften van het dier.

  • Met betrekking tot artikel 12 Wod, nader uitgewerkt in artikel 10 van de Regeling huisvesting en verzorging proefdieren, werd bij één vergunninghouder geconstateerd dat de temperatuur in de dierverblijven niet in overeenstemming was met de boven- en ondergrenzen voor de desbetreffende diersoort.

  • Met betrekking tot artikel 13 lid 13 Wod werden 5 overtredingen geconstateerd waarbij het ongerief niet werd verminderd in de mate waar dat mogelijk was.

In 2013 heeft de NVWA naar aanleiding van de geconstateerde afwijkingen vier schriftelijke waarschuwingen gegeven.

België: In 2012 en 2013 werden respectievelijk 63 en 58 van de 356 Belgische proefdiergebruikers gecontroleerd1 2. Dat betekent dat respectievelijk 293 en 298 gebruikers niet gecontroleerd werden.

In België werden de Europese richtlijnen inzake de bescherming van proefdieren geïmplementeerd in de wetgeving sinds juli 2013.3 Dat houdt in dat vanaf 2014 minstens een derde van de gebruikers elk jaar geïnspecteerd moet worden. Cijfers over uitgevoerde inspecties in 2014 zijn niet beschikbaar.

In de periode 1 januari 2015 tot 5 oktober 2015 werden in Vlaanderen 26 inspecties uitgevoerd bij de 124 proefdiergebruikers. Er werden inbreuken (aantal niet bekend) vastgesteld op de dagelijkse controle van de aanwezige proefdieren, de vochtigheidsgraad en de temperatuur in de proefdierverblijven.4 Recente cijfers over de andere gewesten zijn niet gekend.

De inspecties door de bevoegde overheidsdiensten bestaan uit het afwerken van een beknopte checklist waarbij de focus ligt op het controleren van de leefomgeving van de proefdieren (temperatuur en ventilatie in het lokaal, geluidshinder, hygiëne, wettelijke vereiste kooiafmetingen, water en voedsel, kooiverrijking, bijhouden van registers en andere administratieve verplichtingen etc…) (Een voorbeeld van een checklist is hier te vinden: http://www.vlaanderen.be/nl/natuur-en-milieu/dieren/erkenning-als-proefdierlabo-als-fokker-van-proefdieren )

4. Wat kan ik doen?

Je kunt onze informatie delen via sociale media zoals Facebook of Twitter Hoe meer mensen zich druk maken om het dierenleed in onze maatschappij, des te eerder dierproeven gestopt en vervangen worden. Bovendien hebben wij regelmatig petities op onze website staan die je kunt tekenen.