Main content

Inhoud

Zuid-Afrika wil afstappen van leeuwenboerderijen

Nieuws: 4 mei 2021
Jacht

In Zuid-Afrika worden er duizenden leeuwen gefokt op heuse leeuwenboerderijen. Controle is er amper, er is zelfs niet geweten hoeveel van deze boerderijen er nu precies zijn. Tot nu toe kneep de Zuid-Afrikaanse overheid een oogje dicht, maar daar zou binnenkort verandering in kunnen komen.

Rowena Vanroy, Animal Rights: "Leeuwen zijn een iconische diersoort waar we een romantisch beeld bij hebben, maar de realiteit is onvoorstelbaar treurig. In Zuid-Afrika leven nog ongeveer 3.000 wilde leeuwen en daarnaast zo’n 12.000 leeuwen in gevangenschap in verbijsterende omstandigheden."

Lees ook: Belgische jagers doden leeuwen in gevangenschap.

Cruciale beslissing

Maar er is hoop! Zuid-Afrika wil de leeuwenindustrie beëindigen. Niet enkel het fokken van leeuwen voor de trofeejacht, maar ook in commerciële faciliteiten waar toeristen met veelal jonge dieren kunnen wandelen, knuffelen en op de foto gaan.1 2

Dat is te lezen in een nieuw rapport van een High Level Panel over het fokken, bejagen en verhandelen van olifanten, leeuwen, luipaarden en neushoorns. Het panel, bestaande uit onder andere wetenschappers, economen, juristen en ambtenaren, werd in 2019 aangesteld door de Zuid-Afrikaanse minister van milieu Barbara Creecy om zich over deze kwestie te buigen.

Leeuwen zijn een iconische diersoort waar we een romantisch beeld bij hebben, maar de realiteit is ontzettend treurig.

Rowena Vanroy, Animal Rights

Bedenkingen

In de internationale pers wordt deze beslissing, terecht, bewierookt. Het is zeker en vast een stap in de goede richting, maar ook niet meer dan dat. De aanbeveling moet immers nog worden omgezet in bindende wetgeving en dat kan een lang proces zijn. Al is het een hoopvol signaal dat de Zuid-Afrikaanse overheid voor het eerst te kennen geeft komaf te willen maken met deze schandelijke praktijken.

Rowena Vanroy, Animal Rights: "Wat de Zuid-Afrikaanse leeuwen wordt aangedaan, is te vergelijken met het horrorleven van varkens, kippen en koeien in de bio-industrie. De dieren lijden zodat er maximale winst kan worden gemaakt."

Wat de Zuid-Afrikaanse leeuwen wordt aangedaan, is vergelijkbaar met het leven van varkens, kippen en koeien in de bio-industrie.

Rowena Vanroy, Animal Rights

Canned lions

Nergens ter wereld worden er zo veel leeuwen, en andere wilde dieren, gefokt dan in Zuid-Afrika. Het is niet duidelijk hoe veel farms er precies zijn, naar schatting een honderdtal. Sommige open voor het publiek, anderen niet. Een deel van de gefokte leeuwen wordt verkocht aan trofeejagers om te worden geschoten in een omheind gebied. Maar daar stopt het niet. De lijst van verschrikkingen is eindeloos:

welpen die van hun moeder worden weggerukt om ze tegen betaling te laten grootbrengen door vrijwilligers, dieren die vechten omdat ze met te veel op een kleine oppervlakte zitten, dieren die worden uitgehongerd of enkel gevoed met afval, zieke dieren, gehandicapte dieren door verregaande inteelt, kruisingen van leeuwen met tijgers, dieren die worden afgemaakt in heuse leeuwenslachthuizen waarna de beenderen worden verkocht op de Aziatische markt voor de traditionele geneeskunde, …1

"De afgelopen jaren is deze lucratieve industrie enkel maar gegroeid, terwijl de Zuid-Afrikaanse overheid een oogje dichtkneep. We kunnen alvast niet wachten tot de leeuwenindustrie voorgoed verleden tijd is," besluit Vanroy

Teken ook onze petitie om de import van jachttrofeeën te verbieden!

Stop de trofeejacht nu Teken de petitie! Jacht

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer