Main content

Inhoud

Afscheid van oprichter Robert Molenaar

Nieuws: 19 november 2021
Animal Rights

Na 25 jaar activisme nemen we afscheid van Animal Rights oprichter Robert Molenaar. Al sinds eind jaren 90 komt hij op voor dieren in gevangenschap. Een prestatie die weinigen hem nadoen.

In 2009 richtte Robert de Anti Dierproeven Coalitie (ADC) op. Een organisatie die proefdierhouders het vuur aan de schenen legde. Ze voerden talloze acties tegen het BPRC in Rijswijk, apenhandelaar Hartelust in Tilburg en bij verschillende universiteiten die dierproeven uitvoerden op honden en apen. Voor een tv-programma drongen Robert samen met anderen binnen bij dierproefcentrum MSD Animal Health in het Noord-Brabantse Escharer. Er werden zes beagles bevrijd die werden gebruikt voor vreselijke proeven voor geneesmiddelen voor huis- en landbouwdieren. De taakstraf die erop volgde nam hij voor lief, in ruil voor een leven in vrijheid voor deze dieren.

Zes jaar later werd ADC omgedoopt tot het huidige Animal Rights. Robert werd directeur en ging zich naast dierproeven, ook op de jacht, bont en slacht richten. Een ambitieus plan! Animal Rights groeide onder zijn bewind uit tot een autoriteit op gebied van dierenrechten in Nederland en België. Hij voerde succesvol campagne. Zo werden in België vreselijke undercoverbeelden uit slachthuis Tielt naar buiten gebracht. Daarop zouden beelden uit verschillende andere slachthuizen volgen. Hij voerde in Nederland campagne tegen de eendenhouderij, varkensbaron Straathof en richtte het eerste Nederlandse hunt saboteurs team op! Verschillende universiteiten zegden toe te stoppen met dierproeven op apen. Zo werden de laatste proefapen van de Radboud Universiteit ondergebracht bij stichting Aap.

Enkele jaren geleden deed Robert een stapje terug als directeur om zich weer volledig op dierproeven te kunnen toeleggen. Er volgden alweer een aantal mooie campagnes, met name het herplaatsingsproject voor kleine ex-proefdieren, zoals muisjes en ratjes. Dieren die anders volledig kansloos waren, kregen nu hoop op een toekomst. Intussen vonden al meer dan 1000 ex-proefdieren een fijne thuis!

Tijdens zijn 25 jaar lange strijd heeft Robert talloze mensen geïnspireerd en aangemoedigd om zich even strijdvaardig in te zetten voor dierenrechten als hij. Daarvoor zijn we hem ontzettend dankbaar. Wij wensen hem veel succes met alles wat hij in de toekomst nog zal ondernemen. We zijn er zeker van dat hij nog veel moois zal bereiken op talloze andere manieren.

Robert demonstreert op 3 december nog een laatste keer in Rijswijk. Wees er zeker bij! In onze agenda vind je alle gegevens.