Main content

Inhoud

Online protest voor wereldproefdierendag

Neem deel aan het protest!
Dier­proeven
Neem deel aan het protest!

Teken de petitie tegen dierproeven

Dier­proeven
Teken de petitie tegen dierproeven

Strijd tegen corona zonder dierproeven?

Dier­proeven
Zonder dierproeven een betere kans in de strijd tegen corona?
Bancontact
Visa
Mastercard
Paypal

Vervang dierproeven

Maar liefst 2 miljoen proefdieren worden jaarlijks gedood in Nederlandse en Belgische proefdiercentra. Zowel kleine (muis, cavia) als grote dieren (aap, paard) worden gedwongen om hun lichaam ter beschikking te stellen aan de wetenschap.

Via onthullende reportages, acties en petities voeren wij de druk op bij instellingen en roepen we om alternatieven. Wij willen een einde aan dierproeven. Het is hoog tijd voor dierproefvrije technieken. Lees hier wat jij kunt doen tegen dierproeven.

Nederland

Volgens de NVWA werden in 2017 maar liefst 530.568 dierproeven uitgevoerd: dat is een stijging van 18%. Ook het aantal dieren gedood in voorraad is flink gestegen. Dat zijn nu 448.252 proefdieren. Deze proefdieren worden gedood, omdat ze niet geschikt zijn voor de experimenten. In 2017 nam ook het aantal testen op honden, katten en apen toe. De cijfers over 2018 zijn nog niet openbaar.

België

Zowel Brussel, Vlaanderen en Wallonië publiceren de jaarcijfers over het aantal dierproeven in hun regio. In 2018 werden in Vlaanderen minder proeven uitgevoerd maar nog altijd gaat het om 262.479 testen in 111 laboratoria. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werden 82.016 dieren gebruikt wat een lichte daling is van 7,88% ten opzichte van 2017. De cijfers in Wallonië over 2018 zijn nog niet bekend. In 2017 werden er in Wallonië 190.471 dierproeven uitgevoerd. Er zijn nog geen cijfers beschikbaar van het aantal dieren gedood in voorraad.