Main content

Inhoud

Alternatieven voor kalkoen

Nieuws: 20 december 2021
Plant Power

De feestdagen komen eraan! Met Plant Power maken we je warm voor lekkere plantaardige alternatieven voor kalkoen.

Inspiratie voor kerst

Kalkoenfilet kan je heel gemakkelijk en handig vervangen door één van de talloze plantaardige kipschnitzels die je vindt in de supermarkt.

En ook de kerstkalkoen kan je vervangen door een feestelijk alternatief. Wij vonden deze mooie plantaardige versie van gevulde kalkoen op Veganchallenge. Namelijk de pompergette. De naam is afgeleid van het Amerikaanse idee van een turducken (een kalkoen gevuld met een eend, gevuld met een kip). Deze veganistische versie bestaat uit een pompoen gevuld met een aubergine, gevuld met een courgette. Je disgenoten zullen achterover vallen van verbazing bij dit feestelijk gerecht!

De pompergette is natuurlijk niet de enige optie om de traditionele kerstkalkoen te vervangen. Je kan ook kiezen voor dit mooie vegan gebraad met veenbessensaus of een kerstkrans met wintergroenten.

En wat dacht je van de prachtige ogende geroosterde bloemkool met tandoori marinade?

Bepaalde supermarkten komen rond de eindejaarsperiode ook met speciale plantaardige alternatieven voor de kalkoen.

Eén ding staat vast: een mooi en lekker plantaardig alternatief vinden voor de (kerst)kalkoen is een fluitje van een cent.

Nog meer tips

Op Gewoon Vegan vind je producten die, zoals de naam zegt, gewoon vegan zijn. De producten staan gesorteerd in categorieën. Naast de categorie vleesvervangers vind je vele andere categorieën met plantaardige producten. Van ieder product is aangegeven waar het te koop is en dat zijn geen speciale vegan winkels, maar supermarkten en andere winkelketens zoals Hema. Ook is over ieder product een korte review geschreven.

Op Vegan Wiki vind je een lijst met vleesvervangers en waar deze verkrijgbaar zijn. Vegan Wiki is een informatiegids voor de Nederlandse veganist. Hier vind je lijsten met veganistische producten, merken en relevante informatie over veganisme.

Let op! Niet alle kant-en-klare vleesvervangers zijn plantaardig. De vleesvervangers die op deze pagina afgebeeld staan, zijn dat uiteraard wel. Het is wijs om goed de etiketten te lezen. Gelukkig zijn steeds meer vleesvervangers plantaardig, maar in een behoorlijk deel zit nog steeds kippenei en/of koemelk verwerkt.