Main content

Inhoud

Animal Rights brengt opnieuw slachthuis voor het gerecht

Nieuws: 19 juni 2019
Slacht

Op maandag 24 juni 2019 vindt de inleidende zitting plaats in de zaak tegen Slachthuis Verbist, het vroegere Veviba, uit Izegem. In deze zaak zal Animal Rights zich opnieuw burgerlijke partij stellen.

Naast de zaakvoerder staat ook het slachthuis als organisatie terecht voor verschillende inbreuken, ook op het gebied van hygiëne. Sinds de verschijning van de undercoverbeelden die Animal Rights maakte, is het slachthuis gesloten.

Tielt

Eerder al daagde Animal Rights het slachthuis van Tielt voor het gerecht. Een uitspraak in de zaak tegen Debra Meat/NV Exportslachthuis Tielt wordt in november verwacht.

"De tijd dat dierenmishandelaars weg komen met slechts een boete van enkele honderden euro moet afgelopen zijn," zegt Animal Rights campagnecoördinator Els van Campenhout. "We zien het liefst dat zowel daders als eindverantwoordelijken voor de rechter verantwoording afleggen."

Verborgen camera beelden

Op 11 september 2017 bracht Animal Rights schokkende beelden naar buiten uit het runderslachthuis te Izegem. De beelden tonen hoe werknemers van het slachthuis runderen hardhandig bewerken met een stok om hen een bedwelmingsbox in te jagen, waarin de dieren met een schietmasker worden verdoofd. Een werknemer dient systematisch elektrische schokken toe op de runderen. De bedwelming gaat regelmatig mis.

Doodsangst

Animal Rights filmde de doodsangst van runderen in de bedwelmingsbox. De dieren kunnen vanuit de box ervaren hoe hun soortgenoten opgetakeld en gekeeld worden. Er zijn runderen te zien die in volle paniek pogingen ondernemen om uit de box te klimmen.

"Deze dieren hebben een besef van wat hun te wachten staat," zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen. "Hen het leven ontnemen is een misdaad op zichzelf; humaan slachten is een leugen."

Bij volle bewustzijn de keel doorgesneden

Ondanks de wettelijke verplichting dat dieren verdoofd moeten worden tijdens het slachtproces, zijn op de beelden meerdere runderen te zien die bij volle bewustzijn de keel doorgesneden krijgen.

Klachten

Op 11 september 2017 diende Animal Rights, via haar advocaat Anthony Godfroid, een klacht in bij de Vlaamse Inspectie Dierenwelzijn.

De klacht van Animal Rights is onder andere gebaseerd op het mishandelen van dieren met stok en elektrische prikkelaar.

De klacht van Animal Rights heeft verder betrekking op het feit dat verschillende runderen minutenlang in de fixatiebox moeten wachten alvorens ze verdoofd worden, dat de fixatiebox niet geschikt is om de dieren zorgvuldig te verdoven en dat de verdoving te vaak niet goed wordt uitgevoerd.

Eerste zitting

De zaak zal op maandag 24 juni nog niet gepleit worden. Het gaat om een inleidingszitting waarbij de partijen, inclusief het openbaar ministerie, een akkoord moeten maken over een zogenaamde conclusiekalender. Hierin worden onder andere afspraken gemaakt over het delen van stukken en worden termijnen bepaald waarbinnen de standpunten schriftelijk kenbaar gemaakt moeten worden.

Op 24 juni 2019 vindt de inleidingzitting plaats in het gerechtsgebouw op de Grote Markt 1 te Ieper. Belangstellenden dienen om 08.45 uur aanwezig te zijn voor het begin van de zitting om 09.00 uur.