Main content

Inhoud

Animal Rights brengt schokkende beelden naar buiten uit een Vlaams slachthuis

Nieuws: 14 december 2018
Slacht

Animal Rights brengt opnieuw schokkende beelden naar buiten uit een Vlaams slachthuis. Een onderzoeksteam van Animal Rights plaatste verborgen camera’s bij slachthuis VanDrie, Havenstraat 15 te Hasselt. Campagnecoördinator Els van Campenhout: “De dieren worden mishandeld terwijl ze in doodsangst verkeren. Dit is misselijkmakend.”

Lees hier ons rapport: Animal Rights brengt schokkende beelden naar buiten uit een Vlaams slachthuis van de Nederlandse VanDrie Group

Het is tijd voor een grootschalig, onafhankelijk onderzoek naar dierenleed in de slachthuizen.

Els van Campenhout, Animal Rights

Elektrische schokken

In de beelden is te zien hoe kalveren routinematig worden bewerkt met een elektrische veedrijver: op het hoofd, het lichaam en tegen de anus. Dieren worden natgespoten om de intensiteit van de schok te vergroten en zelfs met de veedrijver bewerkt als ze onmogelijk vooruit kunnen bewegen.

Geslagen met drijfstok

Daarnaast worden dieren met drijfstokken in het gezicht geslagen en in de anus gepord. “Boeren, transporteurs, slachthuismedewerkers en anderen in de vee-industrie zouden geen toegang mogen hebben tot deze martelwerktuigen,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen.

Het schoppen en slaan van dieren is verboden en de betrokken werknemers, hun opzichters en de eindverantwoordelijken binnen het bedrijf dienen hiervoor vervolgd te worden.

Erwin Vermeulen, Animal Rights

Trekken aan oren en staart en het schoppen van dieren

Onwillige kalveren worden gewelddadig aan hun oren en hun staart getrokken, en ze worden geschopt. Vermeulen kan er kwaad om worden: “Het schoppen en slaan van dieren is verboden en de betrokken werknemers, hun opzichters en de eindverantwoordelijken binnen het bedrijf dienen hiervoor vervolgd te worden.”

Mishandeling met penschiettoestel

Zich verzettende runderen worden mishandeld met het pneumatische penschiettoestel. Het toestel wordt regelmatig verkeerd geplaatst, zodat de dieren ‘enkel’ verwond worden wat herhaald schieten noodzakelijk maakt voor bedwelming. “Het is tijd voor een grootschalig, onafhankelijk onderzoek naar dierenleed in de slachthuizen,” vindt Els van Campenhout.

Het moet afgelopen zijn met de leugen dat deze dieren geen weet hebben van wat hun te wachten staat; het ontkennen van hun immense lijden is een misdaad op zich.

Susan Hartland, Animal Rights

Angst, paniek & stress

De overduidelijke angst, paniek en stress van de kalveren is in de ogen van de dieren af te lezen in hun pogingen tot verzet. “Het moet afgelopen zijn met de leugen dat deze dieren geen weet hebben van wat hun te wachten staat,” zegt Animal Rights directeur Susan Hartland. “Het ontkennen van hun immense lijden is een misdaad op zich.”

Slachthuis VanDrie België te Hasselt

Slachthuis VanDrie Hasselt heeft een vergunning om 850 kalveren per dag te slachten gedurende 2 dagen per week en 52 weken per jaar, wat neerkomt op 1700 kalveren per week en 88.400 kalveren per jaar. “De Vlaamse overheid of Van Drie zelf moet het slachthuis, dat in 2020 toch zal ophouden te bestaan, onmiddellijk sluiten,” vindt Vermeulen.

Een exportindustrie

Jaarlijks worden circa 1,5 miljoen kalveren geslacht bij VanDrie Group. Meer dan 95% daarvan wordt over de hele wereld geëxporteerd. “Nederlandse en Belgische kalveren worden dus mishandeld en afgeslacht voor het winstbejag van een exportindustrie,” zegt Vermeulen.

Kies plantaardig

Met dit onderzoek vraagt Animal Rights opnieuw aandacht voor het leed van dieren in de vlees- en zuivelindustrie. De dierenrechtenorganisatie wil in de eerste plaats mensen aanmoedigen om te kiezen voor een plantaardig dieet waarvoor geen enkel dier hoeft te lijden en te sterven.

Lees ook: 18 alternatieven voor rundvlees.

SLUIT DE SLACHTHUIZEN Teken nu de petitie Slacht

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer