Main content

Inhoud

Animal Rights in Den Haag: demonstratie tegen de jacht!

Nieuws: 5 oktober 2023
Jacht

Op donderdag 28 september organiseerde Animal Rights nabij de Tweede Kamer een demonstratie om te pleiten voor een verbod op alle vormen van jacht op in het wild levende dieren. De demonstratie werd georganiseerd met het oog op de start van het plezierjachtseizoen op 15 oktober. Vanaf die dag mag er weer gejaagd worden op verschillende in het wild levende dieren zoals de fazant, houtduif, wilde eend en de haas.

Campagneleider Aysis Plet: "Het is bizar dat de manier waarop de wet is ingericht deze eigenlijk geen bescherming biedt aan in het wild levende dieren. Het wordt tijd dat deze dieren adequaat beschermd worden, we leren samen te leven met de dieren en deze niet in hun eigen thuis bejaagd en vermoord worden".

In de media wordt er vaak een vertekend beeld geschetst van wat er daadwerkelijk gebeurt tijdens de jacht. Mensen hebben geen besef van het leed dat erbij komt kijken.

Campagnecoördinator Aysis Plet

De jachtlobby schetst een vertekend beeld van de realiteit

Dat er in een modern land als Nederland nog gejaagd mag worden en onze eigen koning nota bene fervent jaagt is volgens Animal Rights beschamend. Een kleine troost is dat er niet op de haas gejaagd mag worden tijdens de plezierjacht in de provincies Groningen, Limburg en Utrecht. Dit heeft demissionair minister Christianne van der Wal besloten vanwege de zeer ongunstige staat van instandhouding van de hazenpopulatie in Nederland. Voorlopig is om dezelfde reden de plezierjacht op het konijn ook gesloten in het hele land. Ondanks hun status mogen óók deze 'rode lijst' diersoorten alsnog het hele jaar door bejaagd worden. Hiervoor wordt gebruik gemaak van ontheffingen, die het doden van dieren onder de noemer "beheer" of "schadebestrijding". Volgens Animal Rights zijn dit creatieve termen voor veredelde slachtpartijen.

In het wild levende dieren moeten vaak wijken voor het behoud van de huidige intensieve veehouderij. Jaarlijks worden er ongeveer 2 miljoen dieren in Nederland genadeloos gedood tijdens de jacht. Eenzelfde aantal loopt, vliegt of zwemt bovendien aangeschoten rond. Dat de jacht gigantisch leed veroorzaakt bij dieren heeft Animal Rights al talloze keren vastgelegd op beeld tijdens acties in het veld met de Hunt Saboteurs.

Campagneleider Aysis Plet: "In de media wordt er vaak een vertekend beeld geschetst van wat er daadwerkelijk gebeurt tijdens de jacht. Mensen hebben geen besef van het leed dat erbij komt kijken."

Demonstranten staan sterk

Meer dan 50 mensen stonden op 28 september te demonstreren om op te komen voor in het wild levende dieren. Met borden, banners en vlaggen droegen ze hun boodschap uit. De Partij voor de Dieren, waaronder kamerlid Eva Akerboom en ex-lid Leonie Vestering, sloot zich aan bij de demonstratie.Tijdens de demonstratie namen er verschillende sprekers het woord.

Advocaat Marco van Duijn vertelde hoe hij het verschil maakt voor wilde dieren, door samen met Animal Rights jachtontheffingen aan te vechten. Animal Rights bestuurslid en Hunt Saboteurs coördinator Jeffrey Wijling vertelde meer over de Hunt Saboteurs. Hij maakt sinds het begin deel uit van de acties in de Hoeksche Waard, Reeuwijk en de Krimpenerwaard en kon samen met de Hunt Saboteurs honderden levens redden in deze gebieden. Hij sloot zijn toespraak af met de belofte dat zolang er gejaagd wordt, de Hunt Saboteurs van Animal Rights niet zullen stoppen.

Één minuut stilte voor de slachtoffers

Tussen de speeches door riepen de demonstranten leuzen en lieten ze zich horen voor de Tweede Kamer. Ook de hoorns die de Hunt Saboteurs gebruiken tijdens hun acties tegen de jacht, werden uit de kast gehaald. Na de glasheldere en ijzersterke toespraak van schrijver en dierethicus Willem Vermaat werden er bloemen neergelegd en één minuut stilte gehouden voor alle slachtoffers van de jacht. Vervolgens eindigde de demonstratie met het geluid van de hoorns van de Hunt Saboteurs.

Animal Rights blijft zich inzetten

Animal Rights is dankbaar voor alle demonstranten die samen met ons opkomen voor de dieren. Door te demonstreren samen met Animal Rights help je mee om dichter bij ons doel te komen. Wij geloven dat ieder dier, waaronder in het wild levende dieren, individuen zijn met recht op leven en welzijn. Door de jacht zijn een hoop diersoorten niet veilig en worden er zelfs beschermde en bedreigde dieren gedood. Dit allemaal omdat de wet er onvoldoende is om dieren te beschermen. Dit wilen wij veranderen door juridische acties en door te demonstreren in het veld.