Main content

Inhoud

Animal Rights dient bezwaar in tegen uitbreiding slachthuis Boxtel

Nieuws: 25 juni 2019
Slacht

Het slachthuis Vion in Boxtel zal uitbreiden, maar geen extra varkens gaan slachten. Ook willen ze investeren in diervriendelijke infrastructuur zoals een overkapping tijdens de hete dagen. Dit is echter geen oplossing voor het probleem, vindt Animal Rights. “Als er werkelijk geïnvesteerd moet worden in een diervriendelijk Boxtel, is er alvast geen plaats voor de uitbreiding van dit slachthuis”, aldus campagnecoördinator Els Van Campenhout.

Als er werkelijk geïnvesteerd moet worden in een diervriendelijk Boxtel, is er alvast geen plaats voor de uitbreiding van dit slachthuis.

Els Van Campenhout, Animal Rights

5,6 miljoen varkens per jaar geslacht

Jaarlijks worden er bij Vion in Boxtel bijna zes miljoen varkens geslacht. Dat blijkt uit de officiële documenten die Vion toevoegde aan de vergunningsaanvraag bij de gemeente Boxtel. Deze getallen zijn hallucinant en bovendien is er geen enkel bewijs dat er geen extra dieren geslacht zouden worden met de uitbreiding van het slachthuis.

Uitbreiding slachthuis Vion

Het slachthuis Vion in Boxtel zal de vestiging in Scherpenzeel sluiten en de vestiging in Boxtel fors uitbreiden. De 100 werknemers van Scherpenzeel zouden tewerkgesteld worden in Boxtel en daarbovenop zouden er nog 500 arbeidsplekken bijkomen. Volgens Vion worden er geen extra varkens geslacht, maar zou het om een uitbreiding van de vleesverwerking gaan.

Gemeente stemt in met niet nageleefd bouwplan

Hoewel het bouwplan niet voldoet aan de regels van het bestemmingsplan stemt de gemeente toch in met de bouwplannen. Het bestemmingsplan werd opgemaakt voor een totale oppervlakte van 5000 vierkante meter, de bouwplannen overschrijden deze oppervlakte.

De vee-industrie is een van de grootste vervuilers die klimaatverandering in de hand werken.

Els Van Campenhout, Animal Rights

Boxtel klimaatneutraal in 2030

Boxtel zou normaal gezien klimaatneutraal moeten zijn tegen 2030. “Met de uitbreiding van dit slachthuis is dit alles behalve haalbaar”, aldus Van Campenhout. De vee-industrie is een van de grootste vervuilers die klimaatverandering in de hand werken. Daar kan Boxtel niet omheen als ze instemmen met de uitbreiding van Vion.

We roepen iedereen op om een bezwaarschrift in te dienen en helpen graag daarbij

Els Van Campenhout, Animal Rights

Animal Rights roept op om bezwaarschrift in te dienen

Animal Rights roept burgers op bezwaarschriften (directe belanghebbenden zoals omwonenden) en zienswijzen (organisaties en mensen die buiten Boxtel wonen) in te dienen bij de gemeente Boxtel. Bezwaren en zienswijzen kunnen ingediend worden tot en met donderdag 27 juni.

Wil je zelf een zienswijze indienen? Stuur ons een mailtje via info@animalrights.nl of info@animalrights.be en we mailen jou een voorbeeld door dat je kan gebruiken om de gemeente wakker te schudden.

Heb je informatie over de uitbreiding of aanbouw van andere slachthuizen? Laat het ons weten en we ondernemen actie om bezwaren in te dienen!