Main content

Inhoud

Animal Rights overhandigt petitie tegen het gebruik van levende lokdieren tijdens de jacht

Nieuws: 27 juni 2023
Jacht

"En dit is legaal?", vraagt Laura Bromet (GroenLinks) verbaasd wanneer Animal Rights op dinsdag 20 juni in de Tweede Kamer de petitie inlevert tegen het gebruik van levende lokdieren tijdens de jacht. De petitie is 11.550 keer ondertekend. Geregeld reageren mensen geshockeerd wanneer ze verteld wordt dat praktijken, zoals het gebruik van levende lokdieren bij de jacht of bijvoorbeeld het jaarlijkse vergassen van ganzen, hartstikke legaal zijn in Nederland.

Dat er nog steeds op onschuldige dieren gejaagd mag worden in Nederland is een kwalijke zaak opzich. Het feit dat er tijdens de jacht ook nog eens in gevangenschap gehouden dieren worden gebruikt om hun wilde soortgenootjes hun dood in te lokken, is onaanvaardbaar.

Het is bijna niet te geloven, dat er in de tijd van technologie, vooruitgang en vooral steeds meer bewustwording, nog steeds wordt gejaagd. Om daarnaast ook nog in gevangenschap gehouden dieren te gebruiken om andere dieren hun dood in te lokken is een uiterst wrede manier om wilde dieren te doden

Animal Rights campagnecoördinator Aysis Plet

In de praktijk

Tijdens de jacht is het in de meeste gevallen legaal om een levend lokdier in te zetten als hulpmiddel. Zowel ganzen, kraaien, eenden als andere in het wild gevangen dieren kunnen hiervoor gebruikt worden. Eenden worden vastgezet in het water met een gewicht aan hun pootje, zodat ze niet weg kunnen vliegen. Wanneer hun soortgenoten, vrienden en familie overvliegen, maken de jagers hier misbruik van en knallen ze de weerloze dieren genadeloos af.

Mannelijke ganzen worden met een pin vastgezet in het veld met hun jongen en partner op een afstandje in een schuilhut. Als er andere ganzen overvliegen zullen de vastgepinde ganzen gaan roepen, waarmee er een kans ontstaat dat de overvliegende ganzen zich bij de groep voegen. Wanneer deze ganzen dichtbij genoeg komen, worden ze koelbloedig doodgeschoten door de jager. "Het is bijna niet te geloven, dat er in de tijd van technologie, vooruitgang en vooral steeds meer bewustwording, nog steeds wordt gejaagd. Om daarnaast ook nog in gevangenschap gehouden dieren te gebruiken om andere dieren hun dood in te lokken is een uiterst wrede manier om wilde dieren te doden", aldus Animal Rights campagnecoördinator Aysis Plet.

Levende lokdieren worden vaak gevangen uit het wild en weggerukt van hun families en vrienden. Er is weinig zicht op hoe deze dieren worden gehouden, en de regels omtrent het gevangen houden van deze lokdieren verschillen per provincie. Doordat de dieren in gevangenschap leven kunnen ze hun natuurlijke gedrag niet vertonen en dit zorgt voor extra veel stress en angst. Als een dier geen natuurlijk gedrag kan vertonen kunnen ze emotioneel en fysiek ontzettend lijden. Bij sommige dieren resulteert gevangenschap in verstoord gedrag zoals zelfmutliatie. Lees meer over het gebruik van levende lokdieren in dit artikel.

De petitie

Animal Rights spreekt duidelijke taal met deze petitie: stop met het gebruik van levende lokdieren tijdens de jacht. Wij kozen er voor om de petitie te presenteren in een kooitje, dit symboliseert het trieste bestaan van de lokdieren dat ze in gevangenschap doorbrengen. De reactie van de Tweede Kamerleden die onze petitie in ontvangst namen oogde positief, wij hopen dan ook dat er gauw vragen worden gesteld aan de verantwoordelijke minister. Het stoppen van het gebruik van levende lokdieren is een mooie, laagdrempelige stap in de goede richting naar een totaalverbod op de jacht. Animal Rights zal hier geen compromissen in sluiten.