Main content

Inhoud

Animal Rights vraagt onmiddellijke stopzetting verkoop kuikens bij AVEVE

Nieuws: 21 april 2019
Animal Rights

Animal Rights schreef een brandbrief naar de winkelketen AVEVE om de verkoop van kuikens onmiddellijk te stoppen. Nog vorig jaar doken er beelden op waarop te zien was dat kuikens in de AVEVE winkel in Ninove op hun dode soortgenootjes stonden. Campagnecoördinator Els Van Campenhout reageert verontwaardigd: “Kuikens zijn baby’s die piepen om hun moeder. Hen als paasdecoratie ten toon stellen en verkopen toont geen enkel respect voor deze gevoelige en intelligente dieren”

"Kuikens zijn baby’s die piepen om hun moeder. Hen als paasdecoratie ten toon stellen en verkopen toont geen enkel respect voor deze gevoelige en intelligente dieren."

Els Van Campenhout, Animal Rights

Verkoop van kuikens toont geen enkel respect

Winkels die kuikens aanbieden tijdens Pasen geven een verkeerd voorbeeld van hoe er met dieren omgegaan zou moeten worden. Het leidt maar al te vaak tot een impulsaankoop. Dieren zijn geen paascadeas, maar vragen een leven lang verantwoordelijkheid. 

Kippen kunnen makkelijk een leeftijd van tien jaar halen, maar jonge kuikens die in winkels verkocht worden als speelgoed of decoratie sterven vaak door ontbering of worden gedumpt eens ze niet meer leuk gevonden worden.

"We geven kinderen een verkeerd voorbeeld door hen levende dieren als impulsief cadeau te geven."

Els Van Campenhout, Animal Rights

Broedmachines in plaats van moeder

Kuikens zijn kwetsbare dieren en hebben nood aan hun moeder om op te groeien. De moeder wordt hier heel bewust uit het plaatje weggelaten, want de kuikens worden uitgebroed door broedmachines.

Ook in de industrie worden kuikens door een broedmachine uitgebroed in de eier- en vleesindustrie terecht te komen. Diezelfde broedmachines worden ingezet om deze jonge dieren als vermaak te verkopen in winkels zoals AVEVE. Het is onnatuurlijk voor de dieren om door een broedmachine uitgebroed te worden, evenzeer als het onnodig is om levende dieren als paasdecoratie te verkopen.

De directie reageerde tot nu toe nog niet op onze brief.