Main content

Inhoud

Animal Rights wil verbod op houden giftige reptielen

Nieuws: 9 april 2024
Animal Rights

Animal Rights roept landbouwminister Adema op om het houden van gifslangen en andere potentieel gevaarlijke reptielen onmiddellijk te verbieden. Dit naar aanleiding van twee recente ontsnappingen van een cobra en een mamba in woonwijken.

Schildneuscobra

Op 19 februari 2024 ontsnapte een giftige schildneuscobra van 50 centimeter uit een woning in Lelystad. Slangenvallen en een speciale speurhond werden opgetrommeld en buurtbewoners gewaarschuwd. De gemeente adviseerde mensen in de omgeving ramen en deuren dicht te houden en huisdieren binnen te houden. Als mensen de slang zagen of gebeten werden, moesten ze 112 bellen.

De ingeroepen expert dacht niet dat de slang naar buiten was gevlucht, omdat het daar relatief koud is voor een reptiel, maar na een maand, op 18 maart, werd de slang teruggevonden in een achtertuin van een andere woning aan dezelfde straat als waar het dier ontsnapte.

Groene mamba

Op 20 november 2023 ontsnapte uit een woning in Tilburg een 1 meter 80 tot 2 meter lange groene mamba, een zeer giftige slangensoort. De politie en de gemeente Tilburg vroegen mensen in de omgeving alert te zijn en niet in de buurt van het dier te komen. Mensen die de slang zagen moesten direct 112 bellen en niet proberen het dier te vangen. "Een beet van de groene mamba is extreem giftig. Als iemand gebeten wordt door deze slang, is het belangrijk dat het slachtoffer direct medische hulp krijgt,” zei de gemeente. Opnieuw werd de hulp van deskundigen en de speurhond ingeroepen.

Een paar dagen later, 24 november, wordt de slang gevonden achter een gipswand in het huis waar ze is ontsnapt.

Slangen afgestaan

In beide gevallen stonden de eigenaars de dieren na terugvondst meteen af aan een opvang, respectievelijk een ‘slangendeskundige’. Waarschijnlijk omdat ze ook wel begrepen dat na een dergelijk incident het houden van gifslangen in de buurt weinig populair zou zijn.

Animal Rights

Animal Rights vraagt zich af hoe het überhaupt kan dat privépersonen giftige slangen in hun woningen kunnen houden. De dieren vormen niet alleen een gevaar voor de houder, maar na ontsnapping ook voor buurtbewoners, huisdieren, wilde dieren, hulpverleners en de speurhond.

Ook voor het dier zelf kan een ontsnapping met de dood eindigen. Bovendien is het leven in een glazen bak als ‘woningdecoratie’ en hobby volgens de dierenrechtenorganisatie moreel verwerpelijk en onrechtvaardig.

Daarnaast zorgt deze hobby nog voor meer leed in andere dieren. Antigif voor deze hobbyisten wordt geproduceerd door het inspuiten van gif in, onder andere, paarden en konijnen, waarna hun bloed met antilichamen ‘geoogst’ wordt. Het voer van de slangen bestaat uit gefokte knaagdieren en ééndagshaantjes uit de vee-industrie.

Al met al genoeg redenen om het bezit, de verkoop, de import en export van deze en andere potentieel gevaarlijke reptielen te verbieden.
Animal Rights vraagt zich af of er eerst een dode moet vallen, voordat de minister in beweging komt. In februari van dit jaar stierf een 34-jarige Amerikaan na te zijn gebeten door een gilamonster, een giftige hagedissensoort, die hij als huisdier hield.