Main content

Inhoud

Boekrecensie: Kickstart door Lisa Steltenpool

Nieuws: 4 maart 2016
Plant Power

In februari 2016 kwam 'Kickstart' uit, het tweede boek van voedingskundige en diëtiste Lisa Steltenpool.

Stop met diëten

'Kickstart' is geen dieetboek. Steltenpool pleit voor denken in voedingsstoffen en normale porties, en niet in calorieën en lichaamsgewicht. In acht korte hoofdstukken reikt ze je handvatten aan om vitaler en gezonder door het leven te gaan. Niet in zes weken een Victoria’s Secret-lichaam (of voor de mannen een lichaam à la Channing Tatum), maar in zes maanden tijd nieuwe gewoontes aanleren waardoor je over zes jaar nog steeds gezond en fit door het leven gaat.

In het boek is veel aandacht voor bewust met eten omgaan. Je leert welke type eter jij bent en hoe je hier rekening mee kunt houden, bijvoorbeeld door als emotionele eter een wandeling te maken of een vriendin te bellen als je de neiging voelt tot 'troost-eten'. Met de praktische oefeningen en checklists kun je direct aan de slag om jouw levensstijl te verbeteren.

Steltenpool laat met haar tweede boek zien dat dieetbegeleiding meer is dan een lijstje (verboden) producten meegeven, maar dat voeding ook gaat om waarom je eet, hoe je je voelt bij het eten en het slim inrichten van je omgeving. Naast haar eigen ervaring komen veel leuke onderzoeken en weetjes aan bod die je kunnen helpen bij gezonder leven. Zo zijn mensen die hun ontbijtgranen op het aanrecht bewaren 9,5 kg zwaarder zijn dan mensen die dat niet doen. En blijkt fruit in het zicht zetten te helpen om er meer van te eten.

Meer dan voeding

Hoewel Steltenpool voedingskundige is, besteedt ze veel aandacht aan de andere aspecten die invloed hebben op gezondheid: bewegen en stress. Het belang van sporten, typische beginnersfouten en hoe ze te vermijden en meditatie komen aan bod. Met een handig stappenplan en simpele regels word je gestimuleerd om concrete, realistische doelen op te stellen en te ontdekken welke sport het beste bij jou past.

Recepten

Het boek sluit af met ruim 65 heerlijke plantaardige recepten. Van beginnende plantaardige eter tot oude rot. Om maar iets te noemen: simpele rijstepap met anijs en mango, tempé-teriyakiwraps met ananas en veggie-tacosalade met fishy avocadodressing.

Met Kickstart heeft Lisa Steltenpool een sterk tweede boek op haar naam staan. Een aanrader voor iedereen die gezonder wil leven, maar niet weet waar te beginnen.

De auteur

Diëtiste en voedingskundige Lisa Steltenpool schreef eerder 'De Vegarevolutie', dat werd uitgeroepen tot Beste Vegetarische Kookboek van 2014 en een Vegan Award won. Ze runt een online praktijk als voedingsdeskundige.

Kickstart, 208 pagina’s, uitgeverij Prometheus