Main content

Inhoud

Boer uit Appelterre mishandelt opnieuw dieren

Nieuws: 7 juni 2020
Slacht

De beruchte boer uit Appelterre die begin mei 2020 werd gefilmd terwijl hij een koe met een staalkabel om de hals uit de Dender trok, werd gisteren in Zandbergen betrapt op het verminken en vermoorden van ganzen. Animal Rights ging ter plekke en ontdekte vier jonge, zwaar verminkte, dode Canadese ganzen. Animal Rights campagnecoördinator Els Van Campenhout: “De moordzuchtige boer reed met zijn auto in op de jonge ganzen, die geen kant op konden omdat ze nog niet konden vliegen. Van sommige dieren werd de kop afgerukt. Dit is een uiterst gevaarlijke man die dieren mishandelt waar en wanneer hij er maar zin in heeft. Animal Rights eist zware straffen en een levenslang houdverbod.”

De moordzuchtige dader reed met zijn auto in op de jonge ganzen, die geen kant op konden omdat ze nog niet konden vliegen

Els Van Campenhout, Animal Rights

Jonge ganzen opzettelijk overreden met auto

Op de beelden is te zien hoe de boer op het weiland over ganzen heen rijdt en ze vervolgens onder de wielen vandaan plukt en ze weggooit. Animal Rights is later die nacht op zoek gegaan naar de slachtoffers en vond de verminkte lichamen in het weiland.

Ooggetuigen zagen rond 16u30 hoe de boer met zijn auto inreed op de ganzen die op de weide zaten. Het is momenteel broedseizoen en vele ganzen hebben nu jongen. De volwassen dieren konden wegvliegen, maar de jonge dieren konden geen kant op. Sommige slachtoffers zaten nog in hun donskleed. Van Campenhout: “Deze moordzuchtige boer voelt geen greintje empathie voor levende wezens. Het is onbegrijpelijk dat deze uiterst gevaarlijke man nog steeds dieren mag houden en zijn frustraties op onschuldige dieren kan loslaten wanneer hij dat maar wil. Wij eisen dat deze man gestraft wordt en nooit nog dieren mag houden of in de buurt van dieren mag komen.”

Verminkte lichamen en afgerukte koppen

De jonge dieren werden met geweld om het leven gebracht. Zij konden geen kant op en stierven aan de verwondingen die ze opliepen toen ze onder de wielen terecht kwamen. De ouderdieren moesten toekijken hoe hun jongen een gruwelijke dood stierven. Van sommige dieren werd de kop afgerukt. “De overreden dieren stierven een gruweldood. Degene die niet op slag dood waren, werden afgemaakt door hun kop af te rukken.”

Animal Rights wil deze man voor de rechter zien: Iemand die tot zulke gruwelijkheden in staat is kent geen grenzen en moet zwaar gestraft worden.

Els Van Campenhout, Animal Rights

GEKENDE DIERENMISHANDELAAR

Twee jaar geleden doken schokkende beelden op uit de Neerstraat in Appelterre: een stier werd zwaar mishandeld toen hij tot bloedens toe drie- tot vierhonderd meter verder gesleept werd achter een tractor en daarbij stokslagen kreeg.
In mei 2020 sleurde dezelfde boer een koe met staalkabel om de nek uit de Dender met zijn tractor. De brandweer was toen ter plaatse om het dier op een veilige manier terug op het droge te brengen, maar zij werden fysiek en verbaal bedreigd door de boer. Een brandweerman werd toen bijna - met opzet - overreden. Het incident werd gefilmd en overgemaakt aan de politie.

De dieren stierven een gruweldood. Daarnaast werden sommige jonge ganzen nog meer mishandeld toen hun kop eraf gerukt werd.

Els Van Campenhout, Animal Rights

KLACHT EN LEVENSLANG HOUDVERBOD

Animal Rights dient opnieuw een klacht in tegen de boer en eist dat de malafide boer een levenslang dierenhoudverbod opgelegd krijgt en nooit nog in de buurt van dieren mag komen. Eerder deed de dierenrechtenorganisatie dat ook al naar aanleiding van de koe die met geweld uit de Dender gesleurd werd: “Wij willen deze man voor de rechter zien: Iemand die tot zulke gruwelijkheden in staat is kent geen grenzen. Dit is een uiterst gevaarlijke man die nooit nog dieren zou mogen houden en zwaar gestraft moet worden voor alle misdaden die hij pleegde,” zegt Van Campenhout. Ook de schepencolleges van Ninove en Geraardsbergen dienden in mei al een klacht in tegen de boer.