Main content

Inhoud

Botox laat jaarlijks 400.000 proefdieren stikken

Nieuws: 8 juli 2022
Dier­proeven

Op 9 juli organiseert de Europese Coalitie voor het beëindigen van dierproeven (ECEAE), waarvan Animal Rights lid is, een Europese actiedag om een verbod van botox-testen te eisen. Jen Hochmuth: “Het is onaanvaardbaar dat dieren nog steeds aan een kwellende dood worden onderworpen voor een product dat op grote schaal voor cosmetische doeleinden wordt gebruikt, ondanks de beschikbaarheid van proefdiervrije technologieën.”

Verstikking bij vol bewustzijn

Botulinumtoxine (bekend als "botox") is een neurotoxine dat wordt gebruikt voor cosmetische doeleinden zoals het verwijderen van gezichtslijnen, maar ook voor medische toepassingen. Elke batch wordt getest op muizen in de zogenaamde LD50-test. Verschillende doses van de stof worden in het abdomen van groepen muizen geïnjecteerd om te bepalen bij welke hoeveelheid de helft van de dieren sterft. Aangezien het gif de ademhalingsspieren verlamt, sterven de muizen door verstikking terwijl ze volledig bij bewustzijn zijn.

Alternatief al meer dan 10 jaar beschikbaar

In 2011 kreeg de Amerikaanse fabrikant Allergan goedkeuring voor een test met cellen. Als gevolg van aanhoudende protesten van de ECEAE en andere dierenbeschermingsorganisaties hebben ook de bedrijven Merz en Ipsen ten minste de meeste van hun dierproeven vervangen.

De Europese Farmacopee die de partijkeuring van botoxproducten regelt, staat een aantal dierproefvrije testmethoden toe, maar ook de LD50-test op muizen is nog steeds toegestaan. In heel Europa worden naar schatting 400.000 muizen per jaar aan deze wrede dood onderworpen. 1

Actiedag voor een einde van botox-testen

De ECEAE dringt er bij de regelgevende instantie op aan de test op muizen te schrappen om voorgoed een einde te maken aan het afschuwelijke dierenleed dat deze test met zich meebrengt.

Elk jaar begin juli organiseert de ECEAE een actiedag tegen dierproeven voor botox ter gelegenheid van de datum van de eerste wettelijke goedkeuring van een dierproefvrije botoxtest in 2011.

Teken voor de dieren die het zelf niet kunnen

Animal Rights steunt ook samen met de ECEAE het Europese burgerinitiatief "Save Cruelty Free Cosmetics", dat streeft naar een compleet verbod op dierproeven voor cosmetica en een plan voor de geleidelijke afschaffing van alle dierproeven.

Tegen 31 augustus hebben we een miljoen handtekeningen nodig om de Europese Commissie tot actie te bewegen. Zet je handtekening hier en help mee dieren dit leed in de toekomst te besparen.

Jen Hochmuth: "Echte schoonheid is zonder dierenleed. Kom op voor je recht op cruelty-free cosmetica en de rechten van alle dieren op een leven vrij van dierproeven.”