Main content

Inhoud

De strijd om een betere wereld voor de dieren, die gaan we winnen!

Blog: 27 september 2017
Slacht

Gisterenavond kregen we nieuws over slachthuis Izegem. Droevig nieuws. De overheid heeft een actieplan goedgekeurd, en morgen mag het slachthuis terug opstarten. Ze zijn zo netjes geweest om zich in te houden tot na onze protestactie, maar vanaf morgen zullen hier weer vrachtwagens vol runderen het terrein oprijden.

De echte verantwoordelijken, die blijven buiten schot.

Nadine Lucas, Animal Rights

Doekje voor het bloeden

Het was voorspelbaar. De overheid en de vleesindustrie voeren nu precies hetzelfde scenario op als een paar maanden geleden met het slachthuis van Tielt. De arbeider die op onze beelden te zien was, wordt aangewezen als de grote zondebok. Hij werd ontslagen.

De echte verantwoordelijken, de directie van het slachthuis, de mannen en vrouwen die rijkelijk verdiend hebben aan de dieren die hier mishandeld werden, die blijven buiten schot. Ze kunnen hun lucratieve handel verder zetten.

Het is overduidelijk dat voor de overheid financiële belangen op de eerste plaats komen bij het nemen van dergelijke beslissingen. Als doekje voor het bloeden worden wat strengere maatregelen opgelegd, maar van enige gerechtigheid voor de dieren die hier zo ernstig geleden hebben is geen sprake.

Meer en meer mensen besluiten om te stoppen met vlees eten: dat is de allergrootste winst.

Nadine Lucas, Animal Rights

Economie boven alles

Als klap op de vuurpijl gaat de Vlaamse overheid volgende maand samen met de vleesindustrie een nieuwe promotiecampagne lanceren: ze willen dat de jeugd meer belgische biefstukken gaat eten. De biefstukken die onder meer hier in Izegem geproduceerd worden.

Gandhi zei: 'Men kan het niveau van beschaving van een land afmeten aan de manier waarop dat land met zijn dieren omgaat.' Wel, onze overheid heeft haar ware gelaat getoond: in het Vlaamse beleid is de beschaving ver te zoeken. Het draait om geldbelangen.

Morgen gaat het slachthuis terug open. Wil dat zeggen dat wij hier vandaag voor niets staan? Nee toch niet! Bij elke campagne die wij voeren, sluiten nieuwe mensen zich bij ons aan. Ze walgen van het rotte systeem van overheid en vleesindustrie, waar alles moet wijken voor geld.

Meer en meer mensen besluiten om te stoppen met vlees eten en schakelen over op plantaardige voeding. En dat is de allergrootste winst die we voor de dieren kunnen halen. Hun leed stopt wanneer mensen hen niet langer zien als voedingsproducten.

De strijd om een betere wereld voor de dieren, die gaan we winnen!

Nadine Lucas, Animal Rights

Hoop doet leven

Laat je dus niet ontmoedigen door de heropening van slachthuis Izegem. Het feit dat wij hier vandaag met zo velen samen zijn gekomen, heeft wel degelijk impact! We tonen andere mensen dat het anders kan. We wijzen hen de weg naar een betere en rechtvaardigere samenleving, waar dieren de rechten zullen krijgen die ze verdienen.

Doorheen de geschiedenis zijn er altijd mensen geweest die actie voerden voor een rechtvaardigere wereld. Denk maar aan mensen die protesteerden tegen slavernij. Of tegen kinderarbeid. Of vrouwendiscriminatie. Hoe vaak zouden deze mensen te horen gekregen hebben dat het hen nooit zou lukken? Hoe vaak hebben ze moeten slikken dat ze naïef waren, dat het nooit zou veranderen, omdat de wereld nu eenmaal zo in elkaar zat? De tijd heeft echter uitgewezen dat deze mensen niet voor niets actie gevoerd hebben.

Slavernij, kinderarbeid, vrouwendiscriminatie… niemand zegt nu nog dat dit de natuurlijke gang van zaken is! Wees dus maar zeker dat je hier vandaag niet voor niets staat. De kleine veldslag om slachthuis Izegem mogen we ogenschijnlijk verloren hebben, maar de strijd om een betere wereld voor de dieren, die gaan we winnen!