Main content

Inhoud

DEMONSTRATIE: Laat de ganzen niet stikken

Nieuws: 17 juni 2020
Jacht

Animal Rights demonstreert op maandag 6 juli tegen de vergassing van honderden ganzen in Vlaanderen. In de maanden juni en juli worden met name in de provincie Oost-Vlaanderen ganzen in de rui gevangen en met CO2 vergast. Meer nog, de provincie Oost-Vlaanderen heeft een eigen organisatie opgericht die zich onder andere specialiseert in ganzenvergassingen. De organisatie is woedend en gaat protesteren bij het provinciehuis Oost-Vlaanderen.

Rowena Vanroy, Animal Rights: “In de ruiperiode kunnen ganzen en hun kuikens niet vliegen. Ze worden hardhandig bijeengedreven en gevangen. De vangactie, de opsluiting en vergassing zorgt voor stress, angst en pijn bij de dieren. Dit is dierenleed van het meest afschuwelijke soort.”

Lees ook: Oost-Vlaanderen koploper in ganzenvergassingen

RATO VZW

In Vlaanderen wordt het merendeel van de ganzenvergassingen uitgevoerd in de provincie Oost-Vlaanderen. Niet toevallig heeft deze provincie als enige een vereniging gesticht die zich naast het doden van ratten ook specialiseert in ganzenvergassingen, namelijk RATO VZW. Dat er een vereniging die winst moet maken klaarstaat om het vuile werk te doen, doet gemeente- en provinciebesturen in Oost-Vlaanderen al snel naar vergassing grijpen als eerste en enige maatregel.

Vorig jaar werden er nog ganzen hardhandig vergast in Lokeren.

Alternatieven nauwelijks ingezet

Uit rondvraag van Animal Rights blijkt dat alternatieven voor het beheer van ganzen nauwelijks worden toegepast. Doden is vaak de eerste en enige maatregelen, daarnaast worden er in beperkte mate eieren geschud. Toch zijn aanpassingen in de omgeving belangrijk om het aantal ganzen te sturen, maar ook andere vogelsoorten een betere overlevingskans te bieden. Ganzen houden niet van ruigtes en extensieve graslanden, zij prefereren grasvelden en open water. Door te kiezen voor andere plantensoorten en ook oevers te beplanten, wordt de omgeving veel minder aantrekkelijk voor ganzen.

Actie

Kom naar de demonstratie op maandagochtend 6 juli van 10:00 tot 12:00 aan de ingang van het provinciehuis Oost-Vlaanderen in Gent bij het François Laurentplein. We roepen alle deelnemers op om een Animal Rights-shirt aan te trekken. Wij zorgen voor borden en banners. Eigen borden zijn toegestaan, mits ze aan onze richtlijnen voldoen.

Klik hier voor het Facebookevent.

!!Omwille van Covid-19 gelden tijdens de demonstratie de volgende richtlijnen!!

  • Het dragen van een mondmasker is verplicht.

  • Houd altijd 1,5 meter afstand van elkaar.

  • Neem plaats op de gemarkeerde locaties.

  • Kom niet als je verkoudheidsklachten hebt.