Main content

Inhoud

Dons van mishandelde eenden wordt verkocht in Belgische winkels

Nieuws: 5 juli 2018
Slacht

Een medewerker van Animal Rights filmde met verborgen camera hoe eenden worden geschopt, bij de keel gepakt, doodgetrapt en doodgeslagen in Nederlandse fokkerijen. De eenden worden gefokt voor de productie van vlees en dons. Het dons wordt gebruikt als vulling voor kussens en dekbedden van de merken Ducky Dons, Silvana en Auping, welke verkocht worden in Belgische winkels.

Sommige dieren worden doodgetrapt of tegen de muur doodgeslagen.

Undercover als eendenvanger

De undercoverman werkte in februari en maart 2018 bij een servicebedrijf dat gespecialiseerd is in het vangen en laden van dieren in de veehouderij. Hij moest samen met een team eenden vangen en in containers gooien. Op deze wijze worden in een paar uur tijd stallen met tienduizenden dieren leeggehaald voor transport naar het slachthuis.

Grof dierenleed

Op de beelden is te zien hoe de dieren worden opgejaagd en naar een vangkraal gedreven. Het vangen gebeurt door ze bij de keel vast te grijpen, waarbij er zoveel mogelijk dieren tegelijk worden vastgepakt. Vervolgens worden ze hardhandig in containers gegooid. Het hele proces is bijzonder stresserend voor de dieren, die duidelijk tekenen van angst en paniek vertonen. Bovendien wordt er ook nog extra mishandeld: er wordt met dieren gegooid en gesold. Sommige dieren worden doodgetrapt of tegen de muur doodgeslagen.

Animal Rights dient klacht in tegen de betrokken bedrijven1 bij de autoriteiten in Nederland voor de inbreuken op de vigerende wetgeving.

Auping, Ducky Dons en Silvana maken zich schuldig aan grof dierenleed door donsproducten te verkopen

Donsproducten verkocht in Belgische winkels

De eenden zijn bestemd voor Nederlands’ enige eendenslachthuis: ‘Tomassen Duck-To’ in Ermelo. Het vlees van de dieren dient voor menselijke consumptie. Het dons en de veren worden verkocht aan bedrijven die het gebruiken als vulling voor kussens en dekbedden, te koop onder de merknamen Ducky Dons, Silvana en Auping.

  • Ducky Dons is wordt verkocht bij Blokker, Leen Bakker, en beddenwinkels.
  • Silvana wordt verkocht bij Beter Bed en Swiss Sense.
  • Auping wordt verkocht in de Auping winkels.

Structureel dierenleed in de fokkerijen

Eerder onderzoek van Animal Rights toonde aan dat het dierenleed in de Nederlandse eendensector structureel van aard is. Vorig jaar filmde Animal Rights de leefomstandigheden van de eenden. Meer dan acht miljoen eenden in deze industrie moeten elk jaar een helse lijdensweg ondergaan, om aan de slachthaken te eindigen. 1

Kussens en dekbedden met dierenwelzijnskeurmerk

De donsproducten zijn allen voorzien van het ‘dierenwelzijnskeurmerk’ RDS (Responsible Down Standard). * 1 Ondanks het dierenleed in de Nederlandse eendensector worden artikelen met Nederlands eendendons verkocht onder het voorwendsel dat het diervriendelijk is. Niets is minder waar. De clichématige beloften van dit keurmerk over ‘hoge dierenwelzijnsnormen’ en ‘strikte controles’ blijken onrechtmatig te zijn en misleidend voor de consument.

Dons is net als vlees een product van de intensieve veeteelt, waar economische belangen primeren. Koop alsjeblieft geen dons, kies voor synthetische of plantaardige materialen.

Bekijk hier het volledig rapport

  • Down = dons