Main content

Inhoud

Drongengoed: hertenkalf voor dood achtergelaten

Nieuws: 18 december 2019
Jacht

Gisteren bejaagde het ANB in samenwerking met Natuurpunt en de lokale jagersvereniging een dikke twee uur lang de damherten in het Drongengoedbos. 15 damherten kwamen daarbij om het leven. Animal Rights en All for Animals waren aanwezig om de jacht te volgen en te registreren. Daarbij werd een gewond hertenkalf aangetroffen.

Rowena Vanroy, Animal Rights: “De jacht wordt enkel gecontroleerd door het ANB en de jagers zelf. We moeten hen maar op hun woord geloven dat er geen wantoestanden zouden zijn, maar dat is allesbehalve zo.”

Jacht uit het zicht van pottenkijkers

Agentschap Natuur en Bos deed er alles aan om de jacht zo lang mogelijk voor omwonenden verborgen te houden. Pas maandag werden de dertig jachttorens in het gebied geplaatst. Dinsdagochtend werden alle toegangswegen hermetisch afgesloten en bewaakt. Kosten nog moeite werden gespaard om ervoor te zorgen dat er geen getuigen zouden zijn van het trieste lot van de damherten.

Hertenkalf voor dood achtergelaten

Na de jacht werd er met zogenaamde zweethonden nagezocht naar dieren die gewond wisten te ontkomen. Zweet is in jagerstermen een eufemisme voor bloed. Volgens het ANB worden alle dieren opgespoord, zodat er geen dieren langzaam in het bos creperen. Toch zagen we nadat de zweethonden terug waren vertrokken een gewond hertenkalf in de bladeren liggen. Het dier bloedde aan een flank en was gescheiden van de kudde. Jammer genoeg kon het zich met zijn laatste krachten uit de voeten maken. Zonder verzorging is dit dier ten dode opgeschreven.

Paniek in het bos

De damhertenjacht is volgens het ANB nodig omdat maatregelen zoals anticonceptie en afvangen te stresserend zouden zijn. Daarmee insinueert het dus dat het doden van willekeurige dieren uit een kudde dat niet zou zijn.

Wat wij zagen, is toch een ander verhaal. Aan het einde van de jacht hoorden we de doodskreet van een dier dat uit zijn lijden moest worden verlost. Ook andere dieren werden opgeschrikt door de schoten en alle activiteit in het bos. We zagen zowel damherten als reeën verschrikt rondlopen. Nog na de jacht stond een grote groep damherten verloren in een klein bosje op zoek naar een veilige plaats.

Natuurbeheer kan ook zonder dierenleed

Volgens het ANB veroorzaken de damherten verkeersongevallen. Een probleem dat hoofdzakelijk wordt veroorzaakt door de grootschalige terreinwerken die er momenteel worden uitgevoerd. In ieder geval is dit makkelijk op te lossen met ecoducten en wildrasters langs de hoofdweg. Ook zouden de damherten te veel schade veroorzaken aan jonge gewassen in het natuurgebied en in de landbouw daarbuiten, maar deze kunnen worden afgeschermd met draad en hekken, zoals in talloze natuurgebieden gebeurt.

Animal Rights stelt alvast voor dat het Agentschap natuur en bos de middelen die werden gebruikt om een grootschalige jacht op damherten te organiseren, inzet om deze preventieve maatregelen toe te passen. Dat onschuldige dieren de kogel krijgen, mag nooit meer gebeuren.

Red het everzwijn Teken de petitie Jacht

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer