Main content

Inhoud

'Euthanasie' vechthanen roept vragen op in Vlaams Parlement

Nieuws: 6 februari 2020
Animal Rights

Vorige maand werd in Hoeselt een illegale arena voor hanengevechten opgedoekt. Daarbij werden 28 vechthanen 'geëuthanaseerd' door het Vogel-Zoogdierenopvangcentrum Heusden-Zolder, Negen andere hanen werden gered door Natuurhulpcentrum Opglabbeek. Dat roept vragen op in het Vlaams Parlement: Op 29 januari vroeg Vlaams Parlementslid Els Sterckx (Vlaams Belang) om uitleg bij Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts over het 'euthanaseren' van de in beslag genomen vechthanen. Daarbij benadrukte Sterckx dat het doden van dieren nooit een optie mag zijn. 1

Vraag om uitleg in Vlaams Parlement

Sterckx liet weten dat het doden van gezonde dieren nooit een optie zou mogen zijn en vroeg de minister of wel de juiste procedure gevolgd werd bij het 'euthanaseren' van de dieren. De negen dieren die in beslag genomen werden door Natuurhulpcentrum Opglabbeek werden namelijk wel opgevangen en zullen ter adoptie komen. De dieren die naar het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder terecht gingen, werden bij aankomst meteen 'geëuthanaseerd'. Concreet vroeg Sterckx: “Minister, wat zult u ondernemen om ervoor te zorgen dat gezonde dieren als deze hanen na inbeslagname in de toekomst niet meer onmiddellijk worden geëuthanaseerd?”

Op die laatste vraag antwoordt de minister niet uitdrukkelijk. Wel legt hij het verschil uit tussen inbeslagname en geen inbeslagname om de beide zeer verschillende situaties voor de hanen te verduidelijken: ‘Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen inbeslagname en geen inbeslagname. In geval van inbeslagname is het altijd zo dat de dienst Dierenwelzijn beslist over de bestemming van de dieren in kwestie. Als er geen inbeslagname is en de eigenaar afstand doet van de dieren, dan berust de beslissing volledig bij de instantie die opvangt, in casu het VOC of een asiel.”

VOC Heusden-Zolder doodde hanen onnodig

Minister Weyts zegt dat hij zelf niet oordeelt over welke dieren moeten ingeslapen worden en welke niet: “Het doden van dieren moet vanzelfsprekend altijd de laatste optie zijn, maar ik wil en kan daar niet in de plaats van dierenasielen en dierenartsen over oordelen”.

Parlementslid Sterckx neemt geen genoegen met dat antwoord en wil het verantwoordelijke VOC van Heusden-Zolder op het matje geroepen zien: “Er is een fout gemaakt. We moeten dat ook durven toegeven, als er een fout gemaakt is. Ik vind dat we er in de toekomst toch op moeten letten dat deze fouten niet meer kunnen voorkomen en misschien toch het VOC eventjes op het matje moeten roepen.”

Brief aan minister Weyts

Bij het opvangen van dieren komen zowel veel werk als hoge kosten kijken. Het is daarom in de eerste plaats nodig dat kosten van herhuisvesting verhaald kunnen worden op de daders van verwaarlozing of mishandeling; in dit specifieke geval de deelnemers, organisatoren en publiek bij dit hanengevecht. Daar ligt een taak voor de wetgever. Animal Rights liet dit vorige maand weten in een brief aan de minister van dierenwelzijn. De minister ging niet in op het voorstel van Animal Rights.