Main content

Inhoud

Gastlessen: help ons leerlingen bewust te blijven maken

Nieuws: 14 december 2020
Plant Power

Vijf gastlessen op rij voor leerlingen van 3 HAVO en 3 VWO laten zien dat het werk van Animal Rights hard nodig is. Leerlingen reageren met ongeloof op beelden uit de veehouderij die Animal Rights liet zien. Keer op keer blijkt dat mensen te weinig weten over wat zich afspeelt in de Nederlandse vee-industrie.

Help jij ons om het ellendige leven van miljoenen dieren zichtbaar te blijven maken?

We hebben 20.000 euro voor 10 januari 2021 nodig zodat we door kunnen gaan

Met jouw bijdrage geef je ons de mogelijkheid en hulpmiddelen om ons belangrijke undercoverwerk in Nederland en België voort te zetten. Elke donatie, groot of klein, is van harte welkom. Animal Rights krijgt geen subsidie van de overheid en is afhankelijk van donaties. Jouw steun is hard nodig.

Lees meer over deze crowdfundingsactie

De gastlessen

Tijdens de gastlessen lieten we onderstaande beelden uit 2018 zien.

Niemand wil dit dierenleed. Maar voor alle leerlingen in alle vijf de klassen waar wij onze gastles eind november gaven, kwamen deze beelden als een verrassing. Dat is een probleem. Als mensen van jongs af aan deze beelden zien in plaats van de propagandaplaatjes van de vee-industrie dan zou bijna niemand nog dieren eten en zou er dus veel dierenleed bespaard kunnen worden. Nu moeten wij hard werken om mensen bewust te maken. Het probleem is dat dieren eten als normaal wordt gezien en mensen dieren alleen kennen van wanneer ze dood op hun borden liggen.

Te vaak nog krijgen wij reacties zoals: "Maar het gaat niet overal zo" en "mijn vlees komt van dieren die goed behandeld worden." Als we vervolgens vragen: "Hoe weet je dat?" blijft het stil. Wij weten wel hoe het zit: niemand wil dat zijn of haar vlees komt van dieren die lijden en gedood worden. Maar dat is altijd het geval. Daarom geven we ook tips over hoe je de transitie kunt maken naar een plantaardig dieet.

Onze gastlessen en lezingen

Ondanks de coronacrisis bezoekt Animal Rights nog steeds scholen voor gastlessen. Ook geven we (online) lezingen over o.a. dierenrechten, de impact van dierlijke producten op het milieu en plantaardige voeding. Eind november gaven we de vijf gastlessen waar we in dit artikel aan refereren. Eveneens in de laatste week van november gaven we een online lezing over de ecologische voetafdruk van voedsel voor de studievereniging van de opleiding Diermanagement in Leeuwarden. In de eerste week van december gaven we in een les een online interview over de problemen van de intensieve veehouderij en bekeken leerlingen beelden die Animal Rights gemaakt had. Vooraf geloofden veel leerlingen nog in 'goede' boerderijen: dat er goede en slechte boerderijen zijn. Wij willen laten zien dat de veehouderij voor dieren nooit goed is: ze worden altijd als product gebruikt en op jonge leeftijd geslacht.

Het is hard nodig dat we ons werk voort blijven zetten om daarmee meer studenten, leerlingen en anderen bewust te maken van het dierenleed in de veehouderij. Overweeg daarom een donatie voor onze crowdfundingsactie. De dieren zijn je dankbaar.