Main content

Inhoud

Hunt saboteurs succesvol in Hoeksche Waard

Nieuws: 12 november 2022
Jacht

Nadat een haas door jagers en honden het veld uit is gedreven, wacht een andere jager hem op.

Afgelopen zaterdag waren de hunt sabouteurs van Animal Rights weer actief. Er zijn twee jachtpartijen vastgelegd en verstoord. Missie geslaagd!

Jachtseizoen geopend

Sinds 15 oktober is het jachtseizoen weer geopend. Normaal gesproken betekent dit dat er vijf diersoorten 'vrij bejaagbaar' zijn: eenden, houtduiven, fazanten, hazen en konijnen. Dit seizoen is de jacht op het konijn echter niet geopend omdat het niet goed gaat met de soort. De gunstige staat van instandhouding, zoals dat heet, is in het geding. In Groningen, Utrecht en Limburg is om dezelfde reden de jacht op de haas niet geopend.

Geen jachtakte

De hunt saboteurs van Animal Rights zijn ook dit seizoen weer op pad om jachtpartijen vreedzaam en binnen de grenzen van de wet te verstoren. Afgelopen zaterdag deden we dit met succes in de Hoeksche Waard in Zuid-Holland. De hunt saboteurs hebben twee jachtpartijen kunnen vastleggen en verstoren.

Zodra we op de eerste jachtpartij van de ochtend stuitten, bestaande uit twee mannen en twee honden, werd meteen de politie gebeld. Dat is in de Hoeksche Waard een afspraak tussen de jagers en politie, vertelden ze: 'bellen zodra je Animal Rights ziet'. Maar daar kregen ze dit keer al snel spijt van. Eenmaal aangekomen wilden de agenten ook de papieren van de jagers zelf controleren en die waren niet in orde, een van de jagers had zijn jachtakte niet bij zich. Er werd een proces verbaal opgemaakt en de heren konden met hun honden weer huiswaarts zonder een schot gelost te hebben. Missie geslaagd!

Grote drijfjacht

De tweede jachtpartij waar de hunt saboteurs bij aanwezig waren, was een drijfjacht van zes mannen en drie honden. Bij de laffe tactiek van een drijfjacht lopen de jagers tegelijk en in een rechte lijn het veld in om dieren weg te drijven. Die worden vervolgens opgewacht door een andere jager die zich in de buurt verdekt heeft opgesteld.

We leggen jachtpartijen als deze uitgebreid vast om zo eventuele misstanden later te kunnen bewijzen. Ook proberen we gesprekken aan te gaan met de jagers om ze af te leiden en de dieren een kans te geven weg te komen. Vaak is onze aanwezigheid genoeg voor de heren om (tijdelijk) te stoppen of te verplaatsen. Ook 'dwingen' we de jagers met onze aanwezigheid zich aan de regels te houden en niet toch een haas of konijn te schieten wanneer dat niet is toegestaan.

Onze hunt sabouteurs hebben deze jachtpartij twee uur geobserveerd, vastgelegd en waar mogelijk verstoord. Hoewel ieder gedood dier er voor Animal Rights een te veel is, was de buit opvallend mager: de heren gingen met één haas en één fazant naar huis.

Hunt saboteurs: al jaren actief

Sinds 2015 zijn de hunt saboteurs van Animal Rights actief. Lees hier meer over onze werkwijzen en doelen.