Main content

Inhoud

Koemelk: ook kinderen hebben het niet nodig

Nieuws: 7 maart 2022
Plant Power

Animal Rights publiceerde onlangs nieuwe undercoverbeelden uit de Nederlandse zuivelindustrie. We zagen hoe moederkoe en kalf direct na de geboorte van elkaar werden gescheiden en hoe koeien hardhandig werden gedwongen in de melkcarrousel te staan.

Wie niet wil bijdragen aan dit leed kiest natuurlijk voor plantaardige zuivel. Maar zijn de vegan alternatieven wel voedzaam? Vooral ouders van jonge kinderen vragen zich wel eens af waarop ze moeten letten als ze overschakelen naar plantaardige melk. Animal Rights zocht het uit!

Kun je een kind veganistisch opvoeden?

Laten we meteen met de deur in huis vallen. Ja, je kunt een kind prima veganistisch opvoeden. Het is van belang dat een kind alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt. En dat geldt natuurlijk voor ieder ‘dieet’ of levenswijze. Een gevarieerd eetpatroon met voldoende (groene) groente, fruit, peulvruchten, noten en zaden, en granen is essentieel.

Onmisbare supplementen

Wanneer je ervoor kiest om je kindje geen dierlijk zuivel te geven, is een supplement vitamine B-12 noodzakelijk. B-12 komt van nature niet voor in plantaardige producten, maar alleen in dierlijke. Ook wordt B-12 toegevoegd aan veevoer. Bovendien is een supplement vitamine-D is aan te raden. Die krijg je minder makkelijk uit plantaardige producten.1

Lekker veel tussendoortjes

Viënne van Eijmeren, arts in opleiding, is gespecialiseerd in gezonde en volwaardig plantaardige voeding.1 Zo heeft ze onderzoek gedaan naar achtjarige kinderen met een plantaardig dieet. Daarnaast is ze werkzaam als voedingsdeskundige. Ze geeft onder meer advies aan ouders die hun kind vegan willen opvoeden.

Viënne: “Het is lastig om te beïnvloeden wat een jong kind precies eet op een dag. Soms vallen ze veel eerder in slaap dan normaal of willen ze opeens iets niet eten.” Hoe zorg je dan dat je kindje toch genoeg binnen krijgt? “Geef veel en vooral eiwitrijke tussendoortjes zoals notenpasta, een stukje fruit, rijstwafels, linzenwafels met hummus en gekookte groente. Geef ze ook eens wit brood, dat vult wat minder dan volkoren, dus daar kunnen ze meer van eten.”

Full size
Groeimelk op basis van soja

Plantaardige zuivel

Als plantaardige zuivelvervanger raadt Viënne de groeimelk van Alpro aan, die is speciaal geschikt voor kinderen tussen een en drie jaar. De voedingsstoffen die deze kinderen hard nodig hebben wordt aan de plantaardige melk toegevoegd. De vervanger bevat, net als de 'normale' varianten van Alpro, exact evenveel calcium als koemelk.

Ook voor de allerkleinsten zijn er opties. Viënne adviseert ouders van baby’s van nul tot zes maanden die geen borstvoeding kunnen krijgen om eerst te overleggen met het consultatiebureau voordat ze overstappen op plantaardige melk.

De ‘beste’ zuivelvervanger is gemaakt op basis van soja, zegt Viënne. “Kokos- of havermelk bevat minder eiwitten dan sojamelk. Kies ook vaker voor de niet-biologische variant van plantaardige drinks, daar is vrijwel standaard calcium aan toegevoegd.”

Lobke Faasen, plantaardig diëtist, heeft inmiddels vele ouders van vegan kinderen begeleid.1 Zij is van mening dat de focus niet per se op zuivelvervangers hoeft te liggen. “Plantaardige melk is een mooie toevoeging omdat het verrijkt is met calcium, maar er is veel meer nodig voor sterke en gezonde botten dan calcium alleen. Staar je dus niet blind op een vervanger voor melk, want veel bewegen en bijvoorbeeld vitamine K is net zo goed belangrijk.” Daarom is groene bladgroente een optimale calciumbron, benadrukt Lobke.

Geen zuivellobby in de klas!

Samen met de collega’s van dierenrechtenorganisatie Bite Back voert Animal Rights campagne tegen schoolmelk. De grootste leverancier van schoolmelk is FrieslandCampina. De melkveehouderij waar onze undercoverbeelden zijn opgenomen, levert aan FrieslandCampina. De zuivelfabrikant krijgt subsidie van onze overheid om scholen van gratis melk te voorzien.

Animal Rights en Bite Back willen dat hier een einde aan komt. Commerciële inmenging in het onderwijs zouden we nooit moeten toestaan. Coca-Cola mag ook geen ‘schoolcola’ uitdelen, maar onze overheid houdt schoolmelk in stand door de wijdverbreide fabel dat melk nodig is voor een goede gezondheid. En dat gaat ten koste van dier en milieu.

Op de pagina geenzuivellobbyindeklas.nl zijn de undercoverbeelden uit de zuivelindustrie te bekijken en is het rapport van Bite Back over de zuivelindustrie, ‘Uitgemolken’, te lezen. Er is ook een voorbeeldbrief te downloaden voor ouders die het niet eens zijn met de zuivellobby in de klas van hun kind(eren).