Main content

Inhoud

Kort geding: stuur Curaçaose dolfijnen niet naar betonnen bak in Saoedi-Arabië

Nieuws: 31 mei 2022
Animal Rights

Animal Rights heeft zondag 31 mei een kort geding ingediend om te voorkomen dat vijf jonge dolfijnen vanuit Curaçao naar Saoedi-Arabië worden gevlogen. De zaak dient donderdag 2 juni.

Dolfijnen worden voorbereid op lange en akelige reis

Animal Rights wil met een gang naar de rechter voorkomen dat vijf tuimelaars van Seaquarium/Dolphin Academy Curaçao naar het Fakieh Aquarium in Jeddah worden gevlogen.

Betrouwbare bronnen lieten Animal Rights weten dat de dolfijnen in de afgelopen dagen al gescheiden waren en alleen werden gevoerd en behandeld door hun nieuwe Saoedische 'trainers' die ter voorbereiding op de reis zijn overgekomen. De dieren ervaren stress en vertonen afwijkend gedrag.

Door middel van het kort geding probeert Animal Rights Serena, Machu, Mosa, Sami en Luna, zoals de jonge dolfijnen heten, niet alleen de stressvolle, ruim twintig uur durende vlucht te besparen, maar ook te behoeden voor een naargeestig bestaan in een betonnen chloorbad in de Arabische woestijn waar ze kunstjes moeten opvoeren voor publiek.

"Animal Rights vermoedt dat Seaquarium/Dolphin Academy Curaçao financiële tegenvallers door de coronapandemie wil compenseren met Saoedische oliedollars en de belangen van de dolfijnen hieraan opoffert,” zegt Animal Rights directeur Susan Hartland. “Dit is onrechtvaardig en onacceptabel.”

Volgens een woordvoerder van Seaquarium/Dolphin Academy Curaçao was het bedrijf al langere tijd op zoek naar een oplossing voor "het te grote aantal dolfijnen waarmee gewerkt wordt".1 Animal Rights vraagt zich af waarom er dan überhaupt dolfijnen gefokt worden.

Een aquarium met een slechte reputatie

Zoals Animal Rights al eerder meldde heeft het aquarium in Jeddah een slechte reputatie. Eerder werden dolfijnen aangekocht die afkomstig waren van de beruchte drijfjacht en slachting in het Japanse Taiji. Deze dolfijnen zijn in de afgelopen jaren allemaal overleden. Volgens ingewijden was hun dood te wijten aan longschade door de stoffige en zanderige lucht op het Arabisch Schiereiland.

Geen enkele dolfijn hoort in gevangenschap te leven, maar op Curaçao verblijven de dieren in ieder geval nog in relatief natuurlijke lagunes en mochten de dieren in het verleden af en toe in open zee zwemmen.

De zaak dient donderdag 2 juni.