Main content

Inhoud

Laat de ganzen niet stikken

Nieuws: 2 juni 2017
Jacht

In juni zijn wilde ganzen in de rui en kunnen ze niet wegvliegen. Een eenvoudige prooi voor Duke Faunabeheer die de dieren met bootjes opjaagt en vergast. Animal Rights verzet zich tegen de jacht en maakt zich ernstig zorgen om het welzijn van de dieren. De ganzen eindigen namelijk in de gaskar en sterven na een 2 minuten durende verstikkingsdood.

Animal Rights directeur Robert Molenaar: “Tijdens het opdrijven raken de ganzen in blinde paniek en vertrappen elkaar. Deze lijdensweg is onacceptabel.”

De 120 seconden durende doodsstrijd is er één met een zeer luguber karakter

Robert Molenaar, Animal Rights

In de rui

Afhankelijk van de ganzensoort begint de rui periode eind mei en eindigt deze in juli. De volwassen ganzen zijn in de slagpenrui en de jongen krijgen voor het eerst veren. Tijdens deze periode kunnen de ganzen niet vliegen. De ganzen houden zich gedurende de ruiperiode vooral op in stroken grasland nabij water. De volwassenen staan op de uitkijk en de jongen kunnen zich te goed doen aan het gras. Bij het minste onraad springen alle ganzen in het water en wanen ze zich veilig van roofdieren.

Vergassen

Duke Faunabeheer jaagt in deze periode op grote groepen ganzen. Met bootjes jagen zij de ganzen op en dwingen ze de dieren om het land op te gaan. Daar worden ze in een fuik gedreven. Wanneer het aantal gevangen ganzen groot genoeg is, worden de ganzen in de gaskar gedreven. Uit blinde paniek lopen de ganzen elkaar onder de voet.1 Eenmaal in de kar worden de dieren vergast met CO2. Volgens Duke Faunabeheer kan het wel twee minuten duren voordat alle ganzen vergast zijn. De 120 seconden durende doodsstrijd is er één met een zeer luguber karakter. De gans is een watervogel en kan dan ook langdurig de adem inhouden.

Verzet

Verschillende dieren- en milieuorganisaties verzetten zich tegen de ganzenjacht. Zo vindt er 15 juni een zitting plaats bij de rechtbank Haarlem om de geplande vergassingen van ganzen te stoppen. Molenaar: “We zijn juist trots op de ganzen in ons land. Laat de gans grazen op aangewezen fourageerplekken en verjaag de dieren met diervriendelijke lasers op plekken waar ze niet welkom zijn, zoals bij vliegvelden."

Bekijk hier de mini-docu: Ganzen ruimen voor de grote zomer doe je zo.