Main content

Inhoud

Overspoeld door landbouwdieren als iedereen plantaardig eet? Ontkracht!

Nieuws: 17 augustus 2020
Plant Power

Plant Power ontkracht argumenten tegen plantaardig eten. In dit artikel: 'als we stoppen met het eten van dieren, dan worden we overspoeld door landbouwdieren’.

Vraag en aanbod

Mensen die bovenstaand argument gebruiken, lijken te denken dat het bestaan van grootschalige veehouderij een wetmatigheid is, ongeacht of mensen dierlijke producten consumeren. In werkelijkheid is het aantal gehouden dieren een kwestie vraag en aanbod. Niemand houdt voor zijn of haar hobby duizenden dieren opgesloten in donkere stallen. Veehouders doen dat, omdat ze er geld mee verdienen. Als niemand meer dierlijke producten aanschaft, loont het niet om dieren te houden. Een boer 'investeert' dan, maar krijgt er niets voor terug.

In een goed werkende markt wordt de veehouderij kleiner als mensen steeds minder dierlijke producten gaan consumeren. Helaas is dat niet altijd direct het geval. Er is nu al sprake van overproductie van dierlijke producten en dus doet de sector er alles aan om dierlijke producten te slijten. Grote zuivelbedrijven zoals FrieslandCampina proberen nieuwe markten aan te boren in Azië, hoewel een grote meerderheid van de bevolking daar intolerant is voor lactose. Het zijn wanhopige pogingen van een sector die geen toekomst heeft. De Europese Unie doet daaraan mee door reclame voor dierlijke producten te financieren.

Iedereen plantaardig

Als iedereen die nog niet plantaardig eet van de een op andere dag besluit om voortaan plantaardig te gaan eten, zijn er inderdaad nog miljoenen dieren in de veehouderij. Mensen hebben ervoor gezorgd dat deze dieren leven. Ze hebben dieren gefokt. Zonder toedoen van de mens, zouden deze dieren er niet zijn. De dieren zijn gefokt op bepaalde eigenschappen en hebben daaronder te lijden: koeien geven veel meer melk dan natuurlijk is en kippen leggen veel meer eieren dan natuurlijk is. Daardoor krijgen deze dieren allerlei gezondheidsproblemen. Daarnaast zijn de dieren voor hun leven afhankelijk van mensen: voor hun voedsel bijvoorbeeld.

Het is daarom de verantwoordelijkheid van mensen om de dieren die er nog in de veehouderij zijn tot hun dood een zo goed mogelijk leven te geven. We moeten echter stoppen met verder fokken van deze dieren, want dat is niet in het belang van deze dieren. Als iedereen plantaardig eet, zullen de soorten die nu nog gefokt worden uitsterven. We zullen dus zeker niet 'overspoeld' worden door landbouwdieren. Het uitsterven van deze dieren is moreel gezien geen probleem, omdat soorten niet kunnen lijden. Bovendien vervullen deze soorten geen belangrijke rol in ecosystemen: ze zijn dus ook niet van belang voor het welzijn van andere individuen. Integendeel: de veehouderij zorgt voor vernietiging van natuur en is daarmee een bedreiging voor het welzijn van veel individuen. Als we door zouden gaan met fokken van veedieren, dan hebben de individuen van deze soorten wel te lijden. In een natuurlijke omgeving zouden ze nooit zijn ontstaan, maar door fokbeleid zijn er soorten ontstaan die afhankelijk zijn van mensen en lijden onder de eigenschappen waarop ze gefokt zijn. Dat is niet goed te praten.