Main content

Inhoud

Paarden moeten door tijdens hittegolf

Nieuws: 11 augustus 2020
Animal Rights

We zitten middenin een hittegolf. Ondanks dat zijn er ruiters die het uiterste verwachten van een paard. Kleine KNHS-wedstrijden, maar ook op de Dutch Open Eventing en het NK springen 1 zijn afgelopen weekend ondanks de hoge temperaturen toch doorgegaan. En ook vandaag en de komende dagen gaan er wedstrijden door. Gezien het rijden an sich al inspannend is, kunnen we de vraag stellen of het wel verantwoord was van de organisaties achter deze wedstrijden om de boel door te laten gaan met de temperaturen van de afgelopen en komende dagen.

Hittestress

De thermo-neutrale zone van een paard zit ongeveer tussen de -5 en 15 tot 20ºC. 1 Dit houdt in dat de temperaturen binnen die zone de temperaturen zijn die voor een (gezond) paard fijn zijn. Ze hebben het dan niet te warm of te koud. Die temperatuur ligt veel lager dan bij mensen, omdat paarden warmte produceren bij het verteren van voedsel. Bij temperaturen hoger dan 20ºC moet het paard manieren vinden om de lichaamstemperatuur niet te veel te laten stijgen. De normale lichaamstemperatuur van een paard ligt tussen de 37,4 en 38ºC. Wanneer de lichaamstemperatuur van het paard stijgt tot over de 40ºC, ontstaat er schade aan organen en lichaamscellen. De eiwitten - die onderdeel zijn van de enzymen, cellen en spieren - zullen dan blijvend van vorm veranderen en verliezen op die manier hun functie. Tot een halfuur na het rijden kan de lichaamstemperatuur van een paard nog steeds 1ºC hoger zijn dan normaal (39ºC). Dat is al érg dichtbij die 40ºC. Met hitte als deze en dan ook nog inspanningen als wedstrijdprestaties moeten leveren, hebben paarden het enorm zwaar. Dan moeten de paarden ook nog vervoerd worden naar de locatie van de wedstrijd in een truck of trailer. De vraag is: waarom zouden we dat het paard aan willen doen, als het absoluut niet nodig is?

KNHS

Het antwoord van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie? Zij claimen op hun pagina enkel een adviserende rol te hebben als het om wedstrijden die onder hun naam, met hun reglementen, hun protocollen, door hen opgeleide juryleden en hun startpassen gaat. Ook moet de locatie die de KNHS-wedstrijd organiseert een wedstrijdafdracht doen aan de KNHS. Ze hebben op al die vlakken de controle over de wedstrijden. Het is dus opmerkelijk dat de KNHS aangeeft dat zij enkel adviseur zijn en dat zij daardoor zogenaamd niet kunnen inspelen op het niet door laten gaan van wedstrijden door de hitte. Hoe deden ze dit dan toen de wedstrijden niet door konden gaan vanwege Corona?

NK springen

Hoewel de KNHS ook claimt niks te maken te hebben met de organisatie van het NK, hebben ze wel statements gemaakt op hun pagina over dit event en is er op de website van de locatie van het NK te lezen dat de KNHS wel degelijk betrokken was bij dit event en de omgang met de paarden tijdens de hitte. De KNHS geeft aan dat het hier gaat om getrainde topatleten voor wie de huidige temperaturen ‘geen problemen opleveren’. Hoewel de conditie van deze paarden vast en zeker goed zal zijn, moeten we ook niet vergeten dat er niet een minimale prestatie wordt verwacht van deze paarden, maar dat ze juist maximale prestatie moeten leveren. Ondanks temperaturen die ver boven de thermo-neutrale zone gaan. Ook claimt de KNHS dat de locatie over ‘uitstekende (geïsoleerde) faciliteiten’ beschikte en dat er een aangepast tijdschema was. Echter vonden er alleen op zaterdag geen wedstrijden plaats op het heetste moment van de dag. Zondag en de dagen voor zaterdag werd de prestatie wél gevraagd van de paarden op het heetste moment van de dag. Zoveel is er dus niet aangepast in het belang van het paard, blijkt. En ook al waren die faciliteiten zo goed, de echte prestaties werden toch echt verricht in de volle zon.

Sponsoren, official partners en suppliers

Zowel de KNHS als het NK springen hebben invloedrijke sponsoren, official partners en suppliers. Hoewel het sponsoroverzicht van het NK op de website van De Peelbergen leeg is, weten we dat de KNHS, Havens Paardenvoeders, VDL Groep, Roelofsen Horse Trucks en Limburg Paardensport hier sowieso betrokken bij waren. Wij willen hen én de sponsoren, suppliers en partners van de KNHS - TeamNL, Nederlandse Loterij, Pavo, Boehringer Ingelheim, Maximaal Advies, Divoza Horseworld, Pikeur, Horka, Jansen-Noy, Anemone Horse Trucks, Felix Hippisch, Greenpoint, Harry’s Horse, Hartog-Lucerne en Zilveren Kruis - vragen hun invloed aan te wenden om de huidige gang van zaken te veroordelen. Wij zijn van mening dat zij daar een morele plicht toe hebben.

Dierenrechten in de grondwet TEKEN DE PETITIE! Animal Rights wil dat alle dieren in Nederland, wild en in gevangenschap, als (staats)burgers, (rechts)personen en ingezetenen erkend worden en grondwettelijk verankerde rechten krijgen. Animal Rights

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer