Main content

Inhoud

Dierlijke producten eten is nodig? Ontkracht!

Nieuws: 25 juni 2020
Plant Power

Plant Power ontkracht argumenten tegen plantaardig eten. In dit artikel: ‘mensen hebben dierlijke producten nodig voor een goede gezondheid’.

Dierlijke producten zijn niet nodig

Nog steeds denken veel mensen dat ze dierlijke producten nodig hebben. De wetenschap is er duidelijk over dat dat onzin is en miljoenen mensen over de hele wereld die plantaardig eten, zijn een levend bewijs hiervoor. De grootste diëtistenorganisatie ter wereld, de American Dietetic Association, stelt dat een plantaardig dieet gezond en qua voedingsstoffen volwaardig is én dat plantaardig eten gezondheidsvoordelen kan bieden in het voorkomen en behandelen van bepaalde ziekten. De organisatie tekent ook op dat plantaardig eten voor iedereen goed mogelijk is, ook voor kinderen en zwangere vrouwen.1

Er is één belangrijke voedingsstof die je moet suppleren als je plantaardig eet: vitamine B12. Dit betekent echter niet dat je eigenlijk dierlijke producten nodig zou hebben. Specifiek advies over het suppleren van vitamine B12 vind je op onze pagina over gezondheid.


  1. Craig W.J., Mangels A.R. (2009). Position of the American Dietetic Association: vegetarian diets. Journal of the American Dietetic Association, 107, 1266-82. 

Plantaardig eten is niet ingewikkeld

Misschien denk je dat plantaardig eten alleen kan als je heel zorgvuldig plant wat je precies eet. Natuurlijk moet je enigszins plannen en opletten wat je eet. Alleen op naturel chips en Oreo's leven is vegan, maar niet bepaald gezond. En natuurlijk kan iemand die plantaardig eet tekorten oplopen, maar dat geldt net zo goed voor iemand die niet plantaardig eet. Als je meer wilt weten over wat de belangrijkste aandachtspunten zijn als je overstapt op een plantaardig eetpatroon, bekijk dan onze pagina over gezondheid.

Het verschil tussen de plantaardige eter met een tekort aan een bepaalde voedingsstof en de niet-plantaardige eter met eenzelfde soort tekort is dat de plantaardige eter onder een vergrootgras ligt en dat veel mensen geneigd zijn dat als hij of zij een tekort heeft, hiermee een plantaardig eetpatroon als de schuldige aan te wijzen. Dat is onterecht: het meest gezonde eetpatroon is plantaardig en bestaat uit onbewerkte producten. Dit is het whole food plant-based principe. Je moet vitamine B12 suppleren, maar verder profiteer je van de vele voordelen in plantaardige voeding als groenten en fruit en bovendien mis je de nadelen van dierlijke producten die risicoverhogend werken voor de ontwikkeling van ziekten als kanker en hart- en vaatziekten.

Kun je nog wel wat hulp gebruiken of zoek je meer inspiratie, bijvoorbeeld voor plantaardige maaltijden? Bekijk onze Plant Power pagina.