Main content

Inhoud

Revolutie!

Blog: 15 juni 2016
Plant Power

Mensen stellen aan mij wel eens de (oprechte) vraag: heeft het wel zin om vegetariër of veganist te worden? Ik kan me deze vraag goed voorstellen. Het dierenleed dat gepaard gaat met de veehouderij en de vleesindustrie is immens groot. Je bent dan ook niet de enige die zich wel eens afvraagt of jouw persoonlijke keuzes wel enige impact maken.

Om maar gelijk met het goede – of slechte, net hoe je het bekijkt – nieuws in huis te vallen: Nederlanders en Belgen eten gemiddeld 20 dieren per jaar. Twintig varkens, koeien, schapen en konijnen, maar vooral kippen en vissen. Individuen met een eigen karakter. Want hoewel het door de enorme aantallen gemakkelijk is om te denken dat het wel zo is: een miljoen varkens zijn net zo min ‘kopieën’ van elkaar als een miljoen honden dat zijn. Iedereen die een hond in huis heeft of werkt in een dierenasiel kan dat beamen.

Iedereen heeft invloed op de vraag naar – en dus op de productie van – dierlijke producten. Boeren handelen immers in dieren omdat hun vlees verkoopt. Als ieder van ons zou minderen of stoppen met vlees eten zouden de weiden en straten niet overspoeld raken met dieren die gered zijn van de slacht, net zo min als dat we overspoeld zouden worden met brood als we met zijn allen zouden stoppen dat te eten. De producent zou simpelweg stoppen met produceren. Dankzij alle mensen die geen of minder vlees zijn gaan eten worden er jaarlijks miljoenen dieren minder gefokt en gedood.

Het is niet meer dan logisch om geen geld te betalen aan mensen en organisaties die op een manier met dieren omgaan waar jij niet persoonlijk achter staat. Ik geef geen geld aan gezondheidsfondsen die dierproeven financieren. Is het frustrerend dat mijn buren wel geld aan zulke fondsen geven? Ja! Maar is dat een reden om er zelf dan ook maar geld aan te geven? Absoluut niet. En dus ook niet aan een boer die dieren afvoert naar het slachthuis, na een op zijn minst twijfelachtige verzorging (wij maakten bijvoorbeeld vorige maand schokkende beelden bij varkensbaron Straathof).

Het staat buiten kijf dat jouw persoonlijke keuzes een verschil maken voor de dieren. Met jouw boodschappen in de supermarkt kun je gemiddeld 20 dieren per jaar een miserabel leven in de veehouderij besparen. Een prachtig streven en absoluut de moeite waard. Met Plant Power helpen we mensen met dit streven, van starten met een paar vleesvrije dagen per week tot helemaal vegan. Iedere plantaardige maaltijd is een overwinning. Je vindt op de Plant Power pagina’s alles over gezond plantaardig eten, boodschappen doen, producten vervangen en nog veel meer.

Ieder van ons oefent door middel van ons eetgedrag invloed uit op de situatie van de dieren in de huidige veehouderij. Steeds meer mensen kiezen ervoor niet meer bij te dragen aan hun leed. Be part of the Plant Power Movement!

Robert Molenaar

Directeur Animal Rights