Main content

Inhoud

Schokkend: Levend verpakte kreeften in rekken Delhaize

Nieuws: 3 januari 2023
Slacht

Animal Rights kreeg videobeelden en fotomateriaal toegestuurd van hoe kreeften in plastic verpakkingen liggen te wachten op de dood bij supermarkt Delhaize in Asse. De dieren worden als eindproduct verpakt terwijl ze nog in leven zijn.

Animal Rights campagnecoördinator Els Van Campenhout: “Dat zulke horrortaferelen anno 2023 plaatsvinden in ons land, vindt Animal Rights barbaars. Wij vragen Delhaize onmiddellijk te stoppen met de verkoop van levende kreeften. Daarnaast vragen wij Vlaams minister Weyts om de verkoop van levende schaaldieren volledig te verbieden.”

Levend verpakt

Op de foto’s is te zien hoe de levende kreeften op zaterdag 31 december 2022 met dichtgebonden scharen in kale plastic bakjes zonder water zitten. De dieren bewegen duidelijk nog. Op maandag 2 januari staan de kreeften er nog steeds, afgeprijsd tegen -50%. Deze dieren zaten dus al minstens drie dagen ingepakt. Animal Rights heeft Delhaize om uitleg gevraagd wat er met de niet verkochte dieren gebeurt.

Consumenten kunnen de bakjes gewoon in de winkelkar droppen en de levende dieren zo meenemen naar de kassa om hen vervolgens zonder enig toezicht thuis te doden. De ‘reden’ voor het levend koken van kreeft is dat bacteriën zich razendsnel vermeerderen op het moment dat het dier dood is. De consument kan daar vervolgens ziek van worden.

Doodgemarteld

Eens de kreeften gekocht worden en bij mensen thuis belanden, doen mensen er principe mee wat ze willen. Als de kreeften levend in kokend water worden gegooid of levend in tweeën worden gesneden, komt dit in principe neer op marteling tot wanneer de dieren sterven.

Uitgehongerd

Vanaf dat de dieren gevangen zijn, krijgen ze geen voedsel meer zodat er ook geen uitwerpselen in het water terechtkomen. Het streven is om de dieren binnen twee weken te verkopen. Al die tijd teren de dieren in op hun reserves. Aan de buitenkant is aan de kreeften niet veel te zien, omdat de schaal niet mee krimpt.

Kreeften voelen pijn

In november 2021 kondigde het Verenigd Koninkrijk aan de dierenwelzijnswet aan te zullen passen, omdat een overzichtsstudie van de London School of Economics (LSE) met sterke wetenschappelijke bewijzen kon aantonen dat onder meer kreeften pijnen angst kunnen voelen.

In bijvoorbeeld Zwitserland, Oostenrijk en Nieuw-Zeeland is het levend en zonder verdoving koken van kreeften al verboden.

Eindeloos lijden

Kreeften worden over de hele wereld gevangen. Ze worden in grote hoeveelheden en met dichtgeplakte scharen opgeslagen totdat ze naar winkels en restaurants worden vervoerd. De wijze van vangen, vervoeren en houden levert de dieren enorm veel stress op. Zo leven kreeften in de natuur in diep, donker water op de bodem. Ze zijn bang voor licht en vermijden dat ook. Het contrast met een helverlicht aquarium in een supermarkt of restaurant kan niet groter zijn.

Animal Rights vraagt Delhaize om uitleg

Animal Rights heeft naar aanleiding van de schokkende beelden Delhaize gecontacteerd met de vraag om te stoppen met de verkoop van levende kreeften.

Verdere vragen die Animal Rights aan Delhaize stelde zijn: "Kunnen jullie ons vertellen wat er gebeurt met de kreeften die niet verkocht werden in de plastic bakjes en de watertanks? Om hoeveel dieren gaat het in heel België? Hoeveel dieren lagen er dood in de plastic verpakkingen? 

Wij gaan ervan uit dat niet alle kreeften levend van op zee naar de consument geraken. Kunnen jullie ons meedelen hoeveel procent van de kreeften sterft tijdens het verblijf in de Delhaize filialen?"

Brief naar minister Weyts voor verbod

Animal Rights schreef een brief naar Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts met de vraag om de verkoop van levende schaaldieren per direct te verbieden. Het is schandalig om levende wezens in plastic verpakkingen op te sluiten en de dieren zonder enig toezicht thuis te kunnen doden.

Wat Animal Rights betreft is het niet meer van deze tijd om met een dier onder de arm naar huis te gaan en het vervolgens zelf te doden. Daarnaast zijn er nu ook veganistische alternatieven voor kreeft, krab en garnalen. Animal Rights roept dan ook op om de verkoop van levende schaaldieren te verbieden.