Main content

Inhoud

Stille wake tijdens everzwijnjacht Zonhoven

Nieuws: 11 december 2019
Jacht

Dinsdag vond er een drukjacht plaats op everzwijnen in natuurgebied de Teut in Zonhoven. Acht everzwijnen kregen de kogel. Animal Rights verzet zich tegen de everzwijnjachten omwille van het nutteloze dierenleed dat ze veroorzaken. Daarom werd er een stille wake gehouden om de dieren een laatste blijk van mededogen te geven.

Eerder voerden we ook al actie in Hasselt tegen de aanbesteding van deze drukjacht.

“Wilde dieren worden door een overheidsinstantie in openbaar natuurgebied met belastinggeld afgeschoten, terwijl dit enkel dierenleed veroorzaakt. Wij eisen dat dit beleid verandert.”, zegt Animal Rights campagnecoördinator Rowena Vanroy.

Drukjachten zijn zinloos

Animal Rights hekelt de zinloosheid van de everzwijnjachten. Het afschot vormt slechts een fractie van de totale populatie en zorgt daarom niet blijvend voor schadevermindering. De populatie groeit snel weer aan en dan wordt er door de natuurbeheerders weer naar het geweer gegrepen. Zo komen we in een vicieuze cirkel van leed terecht.

Vanroy: “Afschot heeft nog nergens in Europa gewerkt, dus het houdt het geen steek om daar toch wanhopig aan vast te houden. Deze levende, voelende individuen worden enkel opgeofferd om mensen het gevoel te geven dat er iets gebeurt.”

Lees ook: Everzwijnen in Vlaanderen

Het verborgen dierenleed van de jacht

Animal Rights erkent dat agentschap natuur en bos inspanningen doet om de jachten voor het verkeer en voorbijgangers zo vlot en veilig mogelijk te laten verlopen. Maar alle regels ten spijt, is het onmogelijk dieren af te schieten zonder dat daar dierenleed aan te pas zou komen. Niet voor niks gebeurt de jacht en het opensnijden van de dode lichamen buiten het zicht van de burger.

Everzwijnen zijn gevoelige, intelligente wezens die samenleven in familieverbanden. Het afschieten van willekeurige dieren uit een familie, zorgt voor stress in de hele groep. Ook andere dieren worden verstoord door de drijvers die het hele gebied uitkammen. Zo waren we bij een vorige drukjacht getuige van meerdere reeën die opgejaagd door de jacht, in paniek alle kanten opliepen.

Petitie: ‘Red het everzwijn’

Animal Rights staat niet alleen in haar eis om het everzwijn in onze bossen te accepteren. Om aan te tonen dat er heel wat mensen de dieren verwelkomen, starten we een petitie. Voor Animal Rights is afschieten nooit de oplossing, laten we op zoek gaan naar manieren om vreedzaam met de weinige wilde dieren die er nog over zijn samen te leven. Roep samen met ons op om de jacht op everzwijnen te stoppen!

Link naar de petitie: Red het everzwijn

Red het everzwijn Teken de petitie Jacht

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer