Main content

Inhoud

Succes: bevers in Zuid-Holland mogen niet meer gedood worden

Nieuws: 24 oktober 2022
Jacht

Bevers in Zuid-Holland die 'schade' veroorzaken mogen niet langer gedood worden. Dat heeft de provincie vorige week besloten, naar aanleiding van een bezwaarschrift ingediend door Animal Rights en Fauna4Life.

Bevers mogen blijven leven

Eind vorig jaar tekenden Animal Rights en Fauna4Life bezwaar aan tegen een besluit van de provincie Zuid-Holland dat jagers een ruime bevoegdheid gaf om bevers dag en nacht te verstoren, vangen en als laatste redmiddel te doden, ter voorkoming van 'schade'. De adviescommissie van de provincie had geadviseerd het besluit te herroepen en naar aanleiding daarvan heeft de provincie de opdracht ingetrokken. Naar verwachting zal de provincie een nieuwe ontheffing voorbereiden waarin alleen het verstoren, vangen en verplaatsen van bevers wordt toegestaan.

Inzet van alternatieven

Bevers zijn zeldzaam en waren zelfs lange tijd uitgestorven in Nederland. Pas in 1988 is het dier weer uitgezet. Inmiddels duiken bevers op steeds meer plekken op en in steeds meer provincies worden er plannen gemaakt voor afschot. "Dieren eerst uitzetten en daarna weer afschieten is natuurlijk te zot voor woorden,” aldus de organisaties.

Het doden van de dieren in Zuid-Holland was toegestaan bij 'herhaalde graverij'. Dit stootte de organisaties tegen de borst. “Herhaalde graverij wijst er vooral op dat er geen beschermende maatregelen zijn genomen ofwel geen alternatieven zijn ingezet. Als bevers worden gedood, zal hun plaats door een andere bever worden ingenomen. Zo blijft je bezig en daarom pleiten wij voor de inzet van alternatieven”, zegt Pauline de Jong van Fauna4Life. Het aanbrengen van gaas op de kwetsbaarste delen van de dijken en het verflauwen van oevers (aangezien bevers graag in steile oevers graven), zijn daar voorbeelden van.

Animal Rights en Fauna4Life zijn van mening dat geen enkel wild dier doodgeschoten zou mogen worden wanneer mensen 'last' van ze hebben. Niet alleen soortenbehoud, maar ook de bescherming van individuele dieren is voor ons van het grootste belang. Ieder dier is een individu met recht op leven en welzijn.

Lees hier meer over onze recente juridische successen.