Main content

Inhoud

VanDrie slachthuis in Hasselt voorlopig dicht

Nieuws: 20 december 2018
Slacht

VanDrie België heeft haar slachtprogramma vanaf maandag 17 december stopgezet “om samen met de betrokken autoriteiten een intensieve evaluatie en verbetering toe te passen”, bericht de Vlaamse media.

Het Animal Rights onderzoek

Een onderzoeksteam van dierenrechtenorganisatie Animal Rights plaatste in september verborgen camera’s bij slachthuis VanDrie België in Hasselt. Op de beelden is te zien hoe onwillige kalveren worden geschopt en aan hun oren en staart worden getrokken. Kalveren worden ook routinematig bewerkt met een elektrische veedrijver, waarbij ze worden natgespoten om de intensiteit van de schok te vergroten. Daarnaast worden dieren met drijfstokken in het gezicht geslagen en in de anus gepord, terwijl zich verzettende runderen worden mishandeld met een pneumatisch penschiettoestel. Animal Rights vroeg vervolgens om onmiddellijke sluiting van het slachthuis.

Het VanDrie onderzoek

VanDrie zal aan verder onderzoek vanuit de autoriteiten alle medewerking verlenen, zegt het bedrijf. “Wij hebben sinds maandag uitsluitend één proefslachting uitgevoerd om te kijken of alle gewenste aanpassingen juist geïmplementeerd zijn”, zegt Jaap van Ginkel, algemeen directeur van VanDrie België. “De mensen zijn aanwezig, dus we gaan ze geen technische werkloosheid geven. De medewerkers zijn ofwel in opleiding, ofwel nog aan het werk met bijvoorbeeld uitbeenactiviteiten.”

“VanDrie voert een proefslachting uit? Suggereert het bedrijf nu dat de dierenmishandeling voortkwam uit een technische mankement?” vraagt Animal Rights directeur Susan Hartland zich af.

VanDrie voert een proefslachting uit? Suggereert het bedrijf nu dat de dierenmishandeling voortkwam uit een technische mankement?

Susan Hartland, Animal Rights

Gebrek aan transparantie

Animal Rights vindt het vooral goed om te horen dat het slachthuis dicht blijft tot het departement Dierenwelzijn beslist dat het slachtprogramma mag worden voortgezet. “Wij hopen donderdag meer duidelijkheid te krijgen. Zodra die er is, hoop ik dat we toestemming krijgen om weer te slachten”, stelt Van Ginkel.

Animal Rights heeft donderdag met VanDrie in Hasselt en het hoofdkantoor in Apeldoorn gebeld, maar daar kon men geen informatie verschaffen en van het beloofde terugbellen kwam niets. “Dit gebrek aan transparantie belooft weinig goeds voor het interne onderzoek,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen.

Animal Rights blijft sceptisch

In een statement liet het bedrijf weten dat het de situatie ten zeerste betreurt, maar Animal Rights blijft sceptisch over het interne onderzoek. “VanDrie lijkt in de eerste plaats de imagoschade te betreuren en zo snel mogelijk terug te willen naar 'business as usual’”, zegt Animal Rights campagnecoördinator Els van Campenhout. “Wij hopen dat de Belgische autoriteiten geen genoegen nemen met het ontslag van wat zondebokken, maar de onderste steen boven haalt over de bedrijfscultuur binnen VanDrie.”

VanDrie lijkt in de eerste plaats de imagoschade te betreuren en zo snel mogelijk terug te willen naar 'business as usual’

Els van Campenhout, Animal Rights

Petitie

Animal Rights ziet het liefst dat het slachthuis volledig sluit en heeft een petitie lopen om dit soort horror-slachthuizen op te doeken.

SLUIT DE SLACHTHUIZEN Teken nu de petitie Slacht

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer