Main content

Inhoud

Video: jager slaat haas dood met stok

Nieuws: 17 november 2022
Jacht

Op een video die is gedeeld met Animal Rights is te zien hoe een jager een aangeschoten haas met een stok doodslaat. Het voorval vond plaats op woensdag 9 november in Overijssel.

De beelden stroken met de ervaringen van Animal Rights: jagers houden ons voor dat ze aan 'natuurbeheer' doen, maar in werkelijkheid gaat het om ordinair geweld en machtswellust tegenover weerloze dieren.

Jager overtreedt de wet

Op de beelden is te zien hoe een aangeschoten haas hevig spartelend in een greppel in een weiland ligt. De jager pakt het dier vast en slaat het vier keer met een stok in de richting van het hoofd. Vervolgens tilt de jager de haas op en begint te lopen. De haas leeft nog steeds en spartelt hevig. Vervolgens slaat de jager de haas nog vijf keer met de stok in de richting van het hoofd. Dan lijkt de haas niet meer te bewegen.

De jager heeft met zijn meedogenloze handelen de wet overtreden. Marco van Duijn, advocaat van Animal Rights: "In Overijssel mag op de haas worden gejaagd met het geweer. Wat niet is toegestaan is het met een slagwapen, in dit geval een stok, doodslaan van een haas. Een haas mag door een jager alleen met het geweer uit zijn lijden worden verlost."

Animal Rights dient naar aanleiding van de video een handhavingsverzoek in bij de provincie.

De tekst van het artikel gaat verder onder de video.

Wat kun je zelf doen?

Regelmatig krijgen we de vraag wat mensen zelf kunnen doen tegen de jacht. Onze tips hebben we hier op een rijtje gezet.

Woon je niet in een gebied waar gejaagd wordt en wil je Animal Rights op een andere manier helpen een einde te maken aan de jacht? We zijn blij met iedere donatie!