Main content

Inhoud

Vlaamse ganzen worden deze lente vergast

Nieuws: 4 juni 2019
Jacht

Foto: VRT NWS

Er ging een golf van verontwaardiging door Vlaanderen toen Natuurpunt in 2017 honderden Canadese ganzen liet vergassen aan het Schulensmeer in Limburg. Ook de komende weken mogen ruiende ganzen en hun jongen worden vergast in het kader van een bestrijdingsmaatregel. De dieren worden samengedreven en sterven een verschrikkelijke verstikkingsdood in een periode dat ze het meest kwetsbaar zijn en niet kunnen vliegen. Campagnecoördinator Els van Campenhout reageert verontwaardigd: “Na de jarenlange vergassingen in Nederland is nu België aan de beurt. Deze dieren en hun jongen sterven een bijzonder stressvolle en pijnlijke dood.”1

Er bestaat geen ethische manier om iemand die niet dood wil het leven te ontnemen.

Els van Campenhout, Animal Rights

Jagers willen schieten

Het Instituut Natuur- en Bosonderzoek (INBO) adviseerde om de dieren te bestrijden en opteert daarbij voor vergassen. De Jachtvereniging Hubertus Vlaanderen zou de vergassingen weinig ethisch vinden en wil de dieren “duurzaam bejagen”. 1

Els van Campenhout: “Er bestaat geen ethische manier om iemand die niet dood wil het leven te ontnemen. De jagers willen het hele jaar door op ganzen schieten. Vanzelfsprekend spreken ze zich uit tegen de vergassingen, straks is er geen "waterwild" meer op om te jagen. De jacht op zichzelf is onethisch.”

Meldpunt Animal Rights

Ben jij op de hoogte van locaties waar ganzen worden vergast? Mail dan naar info@animalrights.be of bel op 092532941.

Eerdere vergassingen Limburg en Oost-Vlaanderen

Er ging een golf van verontwaardiging door Vlaanderen toen Natuurpunt in 2017 honderden Canadese ganzen liet vergassen aan het Schulensmeer in Limburg.1 Dierenliefhebbers vonden het terecht schokkend dat dieren op zo’n vreselijk achteloze manier werden gedood. De jagers waren fel gekant tegen het vergassen van de ganzen en opteerden toen ook al voor het bejagen van de Canadese gans.

De laatste vergassingen die Animal Rights registreerde zijn van einde 2018. Toen werd een grote groep van zo’n 100 Canadese ganzen samengedreven en vergast in de Geraardsbergse deelgemeente Viane. De dieren foerageerden op de weilanden en aten gras dat is bestemd voor vee. Ze worden gezien als een uitheemse plaag.

In dit geval is het doden van de ganzen extra wrang. Wij hebben ze hier gebracht en nu ze succesvol overleven moeten ze dood. Buitengewoon triest.

Els van Campenhout, Animal Rights

Canadese gans al tien jaar in het vizier

Omdat de Canadese ganzen zogezegd schade aanrichten aan gewassen worden ze al bijna tien jaar lang intensief bestreden in België en buurlanden als Nederland en Duitsland. Ze worden als soort geviseerd mede omdat ze een invasieve soort zijn die in de jaren ’70 geïmporteerd werd als siervogel. Ze begonnen zich aan te passen aan het wild en plantten zich succesvol voort. Momenteel leven er zo’n 15.000 wilde Canadese ganzen in België.

Diervriendelijke oplossingen: leer samenleven

Zoals meestal het geval is prevaleren menselijke belangen boven de belangen van niet-menselijke dieren. Zonder te zoeken naar oplossingen die recht doen aan het recht van elk individu op leven en welzijn. Els van Campenhout: "In dit geval is het doden van de ganzen extra wrang. Wij hebben ze hier gebracht en nu ze succesvol overleven moeten ze dood. Buitengewoon triest."

Het gedrag van ganzen kan worden gestuurd, door gebruik te maken van diervriendelijke laserstralen. Daarnaast moet er meer geld geïnvesteerd worden in natuurgebieden waar de dieren welkom zijn en hun natuurlijke gedrag kunnen uiten. Wilde dieren horen erbij en hebben hun eigen plaats in onze samenleving.