Main content

Inhoud

Vlees duurder en plantaardig goedkoper: miljarden aan baten

Nieuws: 30 juni 2020
Plant Power

Vlees duurder maken en groenten en fruit goedkoper, levert miljarden aan baten op. Dat blijkt uit een maatschappelijke kosten-batenanalyse van het RIVM. Een meerderheid van de Nederlanders steunt zo'n maatregel. Tijd om er werk van te maken dus.

Het onderzoek van het RIVM

In de coronacrisis vaart Nederland op het RIVM. Het RIVM doet echter meer onderzoek dan naar corona alleen. Onderzoek naar de effecten van prijsmaatregelen die vlees duurder maken en groenten en fruit goedkoper, laat zien dat deze een positief effect hebben op gezondheid en milieu. Uitgedrukt in euro's gaat het om miljarden aan baten over een periode van 30 jaar.1

Transitiecoalitie voedsel schrijft over dit onderzoek: "De onderzoekers creëerden een scenario waarbij er 15 of 30 procent belasting op vlees zat en een subsidie van 10 procent op fruit en groente. De opbrengst van de milieuwinst door belasting werd berekend op €3400 miljoen voor het 15 procent scenario en €6300 miljoen bij een belasting van 30 procent op vlees."2 Het artikel van de transitiecoalitie vat ook samen dat uit het onderzoek komt naar voren dat het scenario mogelijk zorgt voor verlaagde kosten van de gezondheidszorg, een hogere levenskwaliteit en hogere productiviteit. Over het algemeen zou de samenleving tussen de €3100 en €7400 miljoen (bij 15 procent) en tussen de €4100 en €12.300 miljoen (bij 30 procent) kunnen besparen door het invoeren van een vleesbelasting. Een subsidie op groente en fruit van 10 procent zou tussen de €1800-3300 miljoen kunnen opbrengen.

Nederland steunt onderzochte prijsmaatregelen

Uit andere onderzoeken blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders prijsmaatregelen die vlees duurder maken en groenten en fruit goedkoper, toejuichen.12 Tijd dus om zulke maatregelen te nemen, als opbouw naar een volledig plantaardige samenleving.

In april stuurde minister Hoekstra (financiën) een voorstel voor een reële prijs van vlees en goedkopere groenten en fruit (vanaf 2023) naar de Tweede Kamer. Het is zaak dat er snel een vervolg komt. Beleid voor de transitie naar een plantaardige samenleving kan niet snel genoeg gaan.