Main content

Inhoud

Vlees van mishandelde Spaanse varkens bij Colruyt en Delhaize

Nieuws: 12 februari 2018
Slacht

In de internationale media zijn beelden verschenen van onvoorstelbaar dierenleed in een fokkerij die varkens fokt voor de Spaanse vleesgigant El Pozo.1234 De vleesspecialiteiten van het merk El Pozo worden wereldwijd geëxporteerd en zijn in Vlaanderen te koop bij Colruyt Group en AD Delhaize. Animal Rights roept de supermarktketens op om El Pozo uit het aanbod te bannen.

Schokkende beelden

De zeer schokkende beelden werden gemaakt door het Spaanse onderzoeksteam van dierenrechtenorganisatie Animal Equality (Igualdad Animal) in samenwerking met televisiezender La Sexta. Er zijn varkens te zien met gigantische abcessen, ernstige misvormingen, infecterende wonden en enorme lies- en navelbreuken. De dieren krijgen geen diergeneeskundige behandeling. Dode varkens liggen te ontbinden tussen levende soortgenoten. Ook de afvalcontainers van het bedrijf puilen uit met kadavers.

In Vlaanderen zijn producten van El Pozo te koop bij Colruyt Group en AD Delhaize.

Geen herstel mogelijk

El Pozo stelde in een reactie dat de fokkerij voldoet aan de Spaanse en Europese wetgeving. Volgens hen gaat het om varkens met aangeboren ziekten of misvormingen die apart staan om de vooruitgang van hun gezondheidstoestand te monitoren.

Dierenarts Alfonso Senovilla weerlegt de verklaring van El Pozo: “Alsjeblieft, we zijn niet dom, deze dieren kunnen onmogelijk nog herstellen. Hun lijden dient meteen gestopt te worden.”1

Spaans dierenleed te koop bij Colruyt Group en AD Delhaize

De Spaanse fokkerij maakt deel uit van Cefusa, de groep waartoe ook vleesproducent El Pozo behoort.2 In Vlaanderen zijn producten van El Pozo te koop bij Colruyt Group en AD Delhaize. Animal Rights heeft de supermarktketens aangeschreven met de dringende vraag om de producten van El Pozo uit het aanbod te halen.

Het wordt hoog tijd om de winkelrekken aan te vullen met meer plantaardig voedsel.

Nadine Lucas, Animal Rights

Vervang dierenleed door plantaardig voedsel

Eerder al gaven Colruyt en Delhaize aan dierenwelzijn hoog in het vaandel te dragen. Toen Animal Rights beelden uitbracht van dierenmishandeling in de slachthuizen van Tielt en Izegem, besloten de supermarktketens de samenwerking met de slachthuizen in kwestie stop te zetten. 1

Nadine Lucas, voorzitter Animal Rights: “Wij hopen dat Colruyt en Delhaize ook ditmaal de juiste beslissing zullen nemen door de producten van El Pozo uit het aanbod te bannen. Het wordt hoog tijd om de winkelrekken aan te vullen met meer plantaardig voedsel.”

Wie meer foto's wil bekijken, kan dat via deze link. We willen waarschuwen voor de schokkende beelden.