Main content

Inhoud

Winnaars fotowedstrijd Animal Rights

Nieuws: 14 juli 2020
Jacht

Op World Wildlife Day lanceerde Animal Rights een fotowedstrijd met Nederlandse en Belgische wilde dieren in de hoofdrol. Deelnemers hadden drie maanden de tijd om hun beste foto’s in te sturen. Er werden ontzettend veel prachtige foto’s ingezonden in de categorieën vogels, zoogdieren en insecten. Voor de winnaars - scroll naar beneden! De winnaars ontvangen een Animal Rights goodiebag, tickets voor de anti-jacht documentaire On The Wild Side aanstaande vrijdag en zaterdag in Eindhoven en Gent én de foto’s worden afgedrukt op ansichtkaartjes van Animal Rights.

De juryleden bestaan uit Remco Stunnenberg (gepassioneerd natuurfotograaf), Giacomo Giorgi (fotograaf en filmmaker) en Jessica Smit (campagneleider bij Animal Rights). Een uitgebreide biografie vind je onderaan dit artikel!

WINNAARS CATEGORIE INSECTEN

 • Remco: "De kleur, de scherpte, de compositie… Wat klopt er eigenlijk niet in dit beeld? De (rode) mier is een super nuttig en fascinerend insect, maar veel mensen krijgen er letterlijk de kriebels van. Voor mij is deze foto een prachtige en kleurrijke ode aan dit bijzondere en bijzonder nuttige insect. Een beeld dat de toeschouwer op een heel andere manier laat kijken naar de mier waar hij normaal gesproken zonder blikken of blozen kokend heet water overheen gooit."
 • Giacomo: "This is like catching the shot of a lifetime. The composition and symmetry are like eye magnets. Great photo."
 • Jessica: "Prachtige kleuren, geweldige scherpte. Zeer terechte winnaar!"
 • Remco: "Wat dit beeld voor mij sterk maakt, is de mooie, subtiele onscherpte, bokeh in jargon, rondom het onderwerp. En daar waar scherpte moet zijn, bij de ogen van in dit geval de vlinder, is die er ook. Die blend van scherpte en bovenal onscherpte maakt dit beeld spannend, bijna abstract. Om dit soort beelden te maken, moet je er bovendien heel vroeg bij zijn, nog voor zonsopkomst, wanneer de insecten nog koud en vochtig zijn, en in afwachting zijn van de eerste warme zonnestralen waaraan ze hun koude lijfje kunnen warmen. Pas wanneer ze opgewarmd zijn, kunnen ze vliegen. Dit beeld is dus niet alleen technisch knap, maar ook alleen weggelegd voor fotografen met toewijding en kennis van hun onderwerp."
 • Giacomo: "This picture leaves no escape. The shallow depth of field keeps the viewer focused right in the eyes of the butterfly."
 • Jessica: "Het is ontzettend mooi dat we insecten, door fotografie, van zo dichtbij kunnen bewonderen. Deze vlinder kijkt je recht aan, terwijl de rest van het beeld onscherp is. Geen ontsnapping mogelijk."

WINNAARS CATEGORIE ZOOGDIEREN

 • Remco: "Mooi licht, een sterke compositie en een prachtig en krachtig onderwerp. Kortom, alle ingrediënten waaraan een goede wildlife foto moet voldoen, zijn hier aanwezig. Om het beeld compleet te maken zorgt het wuivende gras voor lekkere dynamiek. Een winnaar waarover geen enkele discussie was."
 • Giacomo: "This picture is so evocative, I wish I had a 50x70 cm print of it to stare at. Great in all its aspects."
 • Jessica: "Over deze foto waren we het al snel eens. Prachtige kleuren, bewegend gras en het damhert in al zijn trots. Geweldige foto. Wie wil zo'n dier nou doodschieten?"
 • Remco: "Dit beeld kent een perfecte balans tussen scherpte en onscherpte. De intense blik van de haas maakt de foto compleet. Waarom? De haas is een veel bejaagd zoogdier. Ieder jaar, van 15 oktober tot en met 31 december, worden er alleen al in Nederland door middel van laffe drijfjacht duizenden hazen afgeschoten. Niet voor niets is de haas erg schuw voor mensen. Dit beeld vertelt voor mij dat deel van het levensverhaal van de haas… Bij gevaar drukt de haas zich plat tegen de grond en houdt het de oren strak tegen te lichaam."
 • Giacomo: "I loved this photo for the feeling it gave me: while hiding, this hare is observing to see when its path is going to be free of danger, which very often is us."
 • Jessica: "Het uitgangspunt van deze wedstrijd was: schiet foto's, geen dieren. Welk dier kan zo'n verhaal nou beter vertellen dan een haas? Tienduizenden worden er jaarlijks in Nederland gedood. De indringende blik maakt dit beeld compleet."

WINNAARS CATEGORIE VOGELS

 • Remco: "De Ransuil kent sinds de jaren zeventig een drastische achteruitgang, vooral in gebieden met intensieve landbouw. Een achteruitgang met meer dan vijf procent per jaar sinds 1990. Deze prachtige soort staat niet voor niets op de Rode Lijst van Nederlandse broedvogels als ‘kwetsbaar’. Ook al mis ik de absolute scherpte in de ogen bij de ransuil op deze foto, de prachtige kadering van het geel, groene blad rondom deze prachtige, maar helaas dus kwetsbare vogel maakt dit beeld voor mij toch zonder twijfel de winnaar!"
 • Giacomo: "The natural frame given by the leafs, leaves no need for an actual picture frame, driving you right into a staring contest with the owl."
 • Jessica: "In deze categorie werden zoveel prachtige foto's ingestuurd, dat dit voor mij de moeilijkste beslissing was. Deze foto werd gemaakt tijdens een wandeling in de natuur. Dat je dit weet vast te leggen moet een waar geluksmoment zijn geweest."
 • Remco: "Het is moeilijk in te schatten of deze foto gemaakt is tijdens sunrise of sunset maar hoe dan ook is het licht heerlijk! Het type licht dat het bloed van bijna iedere natuurfotograaf sneller doet laten stromen. En dan ook nog eens twee duiven, zo mooi in balans… Kortom, een heerlijke sfeervolle, romantische foto. Een beeld om bij weg te dromen. Een beeld dat iets doet met de toeschouwer, en dat is exact de essentie van fotografie."
 • Giacomo: "Great capture of these two peaceful doves and I really liked to see the blurred ominous reminder of the human impact on habitat diminishment."
 • Jessica: "In zowel Nederland als België zijn houtduiven de klos en worden ze voor de sport doodgeschoten. Deze foto zet deze dieren in letterlijk, een prachtig licht."

MEER OVER DE JURYLEDEN

 • Remco Stunnenberg - Is gepassioneerd natuurfotograaf. Met zijn beelden, van wildlife, tot macro, van macro tot landschap en van alles daar tussenin, hoopt Remco de toeschouwer in te laten zien hoe mooi maar tegelijkertijd kwetsbaar onze natuur is: worth fighting for!
 • Giacomo Giorgi - Giacomo has been an active campaigner against animal abuse for many years. In 2010 he joined Sea Shepherd. He learned photography and videography, becoming one of the official photographers for the organization. Giacomo decided to create the project On The Wild Side, because he felt the need to expose the effect that hunting has on billions of animals every year and on our ecosystems.
 • Jessica Smit - Groeide op in een boerenfamilie op een eendenhouderij op de Veluwe. Als kind besloot ze geen vlees meer te eten. In 2016 werd ze vrijwilliger bij Animal Rights en sinds 2018 is ze campagneleider Ban de Jacht. Ze is regelmatig getuige van jachtpartijen en strijdt voor een volledig einde aan de jacht in Nederland.