Main content

Inhoud

90.000 handtekeningen om alle apen uit de laboratoria te redden

Nieuws: 14 december 2020
Dier­proeven

Vandaag is het Wereld Apendag, een dag om apen in de kijker te zetten. Voor Animal Rights het ideale moment om de petitie te overhandigden bij de Tweede Kamer voor een volledig verbod op apenproeven en de handel in proefapen. "90.000 handtekeningen geven een duidelijk signaal dat Nederlanders wrede en achterhaalde proeven op apen naar de geschiedenisboeken willen verwijzen”, zegt Robert Molenaar van Animal Rights.

Lees ook: Proefapen in Nederland

COMMISSIE EN KAMERLEDEN

Wegens coronamaatregelen was het niet mogelijk de petitie persoonlijk te overhandigen. Animal Rights heeft de petitie digitaal aan de commissie LNV overhandigd en daarnaast alle 150 Kamerleden persoonlijk een kaartje gestuurd. Het rapport met de bijhorende informatie is hier te downloaden.

Verbied apenproeven NU

Op drie locaties in Nederland worden nog altijd apen gebruikt in dierproeven: het BPRC in Rijswijk, het Nederlands Herseninstituut in Amsterdam en het Erasmus MC in Rotterdam. Animal Rights wil een herplaatsing van de apen in een gespecialiseerd opvangcentrum en een volledig verbod op alle apenproeven.

Robert Molenaar van Animal Rights: “Onderzoekers geven aan dat apen gebruikt worden omdat deze nauw verwant zijn aan de mens. Maar dat zou ook direct de belangrijkste afweging moeten zijn om juist geen dierproeven uit te voeren."

Verbied de handel in proefapen NU

Nederland is ook nog eens de spil in de Europese apenhandel voor dierproeven. In Tilburg is er een apenhandelaar, genaamd Hartelust, gevestigd die apen verkoopt aan dierproefcentra over heel Europa. Hartelust voldoet niet altijd aan de minimale huisvestingseisen en het is niet uit te sluiten dat de apen uit het wild komen. Animal Rights vraagt de Nederlandse overheid om de handel in proefapen te verbieden.

Zet in op proefdiervrije innovatie NU

De overheid steekt elk jaar vele miljoenen euro’s subsidie in onderzoek met proefdieren. Echter de reden waarom dierproeven gefinancierd en goedgekeurd worden is voor de ontwikkeling van effectieve medicijnen of vaccins. Door het uitblijven van resultaten valt deze morele vergoelijking volledig weg. Als we de ontwikkeling van onze kennis van ziekte en gezondheid niet langer willen laten remmen door dierproeven, moet de overheid volop inzetten op proefdiervrije innovatie. Animal Rights dringt erop aan om een vast percentage van het budget versneld over te hevelen naar proefdiervrij onderzoek. Alleen zo kunnen we sneller en betrouwbaarder effectieve en veilige geneesmiddelen en vaccins ontwikkelen.

Jen Hochmuth van Animal Rights: "Dierproeven waren nooit ethisch verantwoord, maar ze waren nog nooit zo wetenschappelijk onaanvaardbaar als vandaag. De wetenschap kan zo veel beter en we moeten als maatschappij ook veel beter willen. We zijn dit de dieren verschuldigd en onszelf."

Lees ook: Verandering op komst voor proefdieren