Main content

Inhoud

Animal Rights filmt hittestress bij Vlaamse varkens

Nieuws: 27 juli 2018
Slacht

Animal Rights heeft gisteren gefilmd hoe varkens liggen te puffen en te hijgen van de hitte in een Vlaams varkensbedrijf. Een varkentje probeert in een drinkbak te klimmen om verkoeling te zoeken. De temperatuur in de stal bedroeg om en bij de 34 graden.

Gevoelig voor hittestress

Volgens het Vlaamse Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) kunnen vleesvarkens reeds hittestress ervaren indien de temperatuur in de stal hoger wordt dan 18 graden. De varkens die selectief gefokt worden voor vleesproductie zijn, meer nog dan hun soortgenoten in het wild, zeer gevoelig voor verhoogde omgevingstemperaturen. De dieren kunnen niet actief zweten en ook het warmteverlies door hijgen is beperkt.

In de gesloten stallen van de varkensindustrie hebben ze geen mogelijkheid om zich te verkoelen met een modderbad, zoals hun vrije soortgenoten wel kunnen doen. Bij verhoogde temperaturen gaan varkens in de stal meer op de vloer liggen om op die manier hun lichaamswarmte kwijt te geraken. Naarmate de temperatuur oploopt stijgt ook hun ademhalingsfrequentie. 1

Op de beelden zien we dat de stress hoog kan oplopen, de varkens zitten vaak heel dicht op elkaar gepakt. Ze gaan daardoor regelmatig met elkaar in de clinch.

Dubbele moraal

Terwijl in de samenleving een terechte bekommernis leeft om huisdieren die tijdens warme zomerdagen opgesloten zitten, bijv. in geparkeerde auto’s, worden miljoenen landbouwdieren die lijden in veel te warme en krappe stallen vergeten. Animal Rights wijst op de dubbele moraal: waarom is men wel bezorgd om huisdieren, maar niet om landbouwdieren, terwijl die evenveel kunnen lijden?

Met de beelden wil Animal Rights het verborgen dierenleed zichtbaar maken. De veeteeltsector zal er immers alles aan doen om de realiteit van het dierenleed in de veehouderij te verbloemen en verborgen te houden.

Iets om bij stil te staan bij het barbecueën

Animal Rights roept de mensen op om met deze hittegolf ook eens stil te staan bij het leed van de landbouwdieren. Door vlees te kopen en te eten blijven mensen het vreselijke dierenleed in de veehouderij ondersteunen. We moedigen de mensen aan om te kiezen voor een lekkere plantaardige steak of worst, wat beter is voor de dieren, voor je eigen gezondheid en voor het leefmilieu.

Stop de promotie van vlees en zuivel Teken de petitie Slacht

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer