Main content

Inhoud

Animal Rights komt op straat tegen gruwelijke everzwijnenjacht

Nieuws: 12 december 2023
Jacht

Everzwijnen zijn een inheemse diersoort, maar toch zijn ze hier verre van welkom. Met de regelmaat van de klok lezen we negatieve berichtgeving over deze dieren, die voornamelijk zijn gebaseerd op bangmakerij en onverdraagzaamheid.

Joffrey Legon, Animal Rights: “Everzwijnen worden niet geapprecieerd voor de prachtige inheemse fauna die ze zijn. Ze worden zwaar bejaagd met de meest afgrijselijke middelen terwijl ze hier gewoon thuishoren, daar verzet Animal Rights zich tegen.”

Lees hier meer over everzwijnen in Vlaanderen.

Natuurverstoring

Everzwijnen leven in Vlaanderen voornamelijk in de Limburgse bossen, waar het evenwicht zwaar verstoord is door de aanwezigheid van mensen. De bossen zijn versnipperd, doorkruist met wegen, woonwijken en velden. Voor de wilde dieren blijft er nauwelijks nog iets over. Volgens Animal Rights moet wie in bosrijk gebied woont, er het volledige ecosysteem bijnemen, dus inclusief inheemse dieren zoals het everzwijn.

Het merendeel van de klachten gaat over schade en (vermeende) overlast. Het is echter belangrijk op te merken dat bijvoorbeeld het omwoelen van tuinen totaal geen rechtvaardiging is om deze dieren te doden. Zo’n reactie is enorm disproportioneel en toont een volledig gebrek aan verdraagzaamheid.

Everzwijnen worden zwaar bejaagd met de meest afgrijselijke middelen terwijl ze hier gewoon thuishoren, daar verzet Animal Rights zich tegen.

Campagnecoördinator Joffrey Legon

Everzwijnenvallen

De haat tegen het everzwijn is dusdanig groot, dat bijna alle middelen toegestaan zijn om de dieren te doden. Geen enkele diersoort wordt zo zwaar bejaagd als het everzwijn: de jacht is vrijwel het hele jaar door geopend op zowel beren, zeugen als biggen, zowel overdag als ‘s nachts en met vrijwel alle middelen. Niet enkel worden de dieren afgeschoten, ze worden ook gevangen in gruwelijke vallen en vervolgens afgeknald. De vallen zijn ontworpen om pas dicht te vallen wanneer een groot mogelijk deel van de groep zich al in de val bevindt. Zo kan er een maximaal aantal dieren gedood worden. Zelfs jagers zelf plaatsen vraagtekens bij het gebruik van de vallen.1

Nu zal het ANB nog een nieuw soort val in gebruik gaan nemen, waarbij de everzwijnen onder een net gelokt worden dat vervolgens neervalt. Het net is dusdanig stevig dat de dieren zich er onmogelijk uit kunnen worstelen. De everzwijnen raken in paniek en proberen zich verwoed te bevrijden. Zo kunnen ze lange tijd vastzitten, aangezien jagers natuurlijk niet 24 uur per dag klaar staan om ter plaatse te komen.2 In die tijd ondergaan de dieren gruwelijke angst, stress en lijden, wachtend op het moment waarop ze uiteindelijk worden geliquideerd door de jagers.

CROWDFUNDING 'KENNIS IS KRACHT'

Alleen samen kunnen we opkomen voor dieren in gevangenschap en wilde dieren. Als we onze kennis delen over wat er mis is dan bundelen we onze krachten om er echt wat aan te doen! In 2024 willen we met de campagne 'Kennis is kracht' nog meer middelen gaan benutten om zo nóg meer mensen te bereiken. Help jij ook mee?

Duizenden everzwijnen afgemaakt

Duizenden everzwijnen afgemaakt Sinds 2018 worden er vallen ingezet voor het vangen van everzwijnen, maar het gebruik ervan is pas sinds 2021 enorm toegenomen. In 2021 werden er 68 everzwijnen gevangen en gedood met vallen, in 2022 ging het om 23 individuen. Ook het totale afschot van everzwijnen met alle mogelijke middelen is schrikwekkend hoog. In 2020 werden er 2365 everzwijnen gedood, in 2021 3385 en in 2022 2562.1

Joffrey Legon, Animal Rights: “Er is een heksenjacht op het everzwijn aan de gang en er wordt amper nagedacht over manieren waarop we met deze dieren kunnen samenleven.”

Onze boodschap is dat we moeten leren samenleven met wilde dieren. Zij hebben evenveel recht op hun plaats in ons land als wij.

Joffrey Legon

Demonstratie

Animal Rights heeft er genoeg van dat de meest verschrikkelijke middelen worden ingezet om everzwijnen te doden. Daarom komen we op 10 februari op straat in Genk om te protesteren tegen de everzwijnenjacht. Genk is namelijk een van de gemeenten waar everzwijnen het meeste bejaagd worden.

Legon: “Onze boodschap is dat we moeten leren samenleven met wilde dieren. Zij hebben evenveel recht op hun plaats in ons land als wij.”

In 2019 organiseerde Animal Rights al een aantal protesten om de jacht op everzwijnen aan te klagen.