Main content

Inhoud

Animal Rights wint kort geding over Curaçaose dolfijnen

Nieuws: 4 juni 2022
Animal Rights

Goed nieuws! Sneller dan verwacht kwam de rechter op Curaçao met een uitspraak: het geplande transfer van de vijf jonge dolfijnen naar Saudi-Arabië mag voorlopig niet doorgaan.

Dolfijnen blijven voorlopig op Curaçao

De uitspraak stond gepland voor 9 juni, maar gisteren liet de rechter op Curaçao al weten dat Animal Rights het kort geding heeft gewonnen. De vijf jonge dolfijnen Serena, Machu, Mosa, Sami en Luna mogen voorlopig niet naar Saudi-Arabië worden gevlogen.

Zolang er geen geldige en toereikende uitvoervergunning is afgegeven, mag Seaquarium geen dolfijnen uitvoeren naar het Fakieh Aquarium in Jeddah. De advocaten van Seaquarium beweerden tijdens de zitting dat de benodigde vergunningen voor het transport verstrekt zouden zijn aan de eigenaar van de dolfijnen. Wie de precieze eigenaar van de vijf dolfijnen is werd echter niet duidelijk - ondanks aandringen van de rechter en Animal Rights. Ook werd de vergunning niet voorgelegd.1

De rechter concludeerde dat Seaquarium aan te merken is als uitvoerder van het transport van de dolfijnen. Dat zij niet de eigenaar zijn, doet volgens de rechter niet ter zake. “Het had op de weg van Sea Aquarium gelegen om, zover een dergelijke vergunning er is, deze over te leggen of daarin inzage te geven”, stelde de rechter.

Wordt het transport ondanks het verbod toch doorgezet, dan staat daar een dwangsom op van 200.000 gulden (zo'n 103.000 euro) per dolfijn.

Hoewel Animal Rights van mening is dat het houden van dolfijnen voor commercieel gewin in iedere situatie onwenselijk is, en dus ook op Curaçao, zijn de leefomstandigheden daar vele malen beter dan die in het betonnen aquarium in Jeddah.

Strijd moet worden voortgezet

Hoewel Animal Rights enorm blij is met de uitkomst van het kort geding, zal de organisatie moeten doorpakken om het transfer van de dolfijnen ook definitief te verhinderen. Wil je helpen? Teken de petitie voor de dolfijnen en steun Animal Rights financieel om dieren in de rechtszaal een stem te kunnen geven.